Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Krivulja novozaraženih zbog delta-soja opet u uzlaznoj putanji

Krivulja novozaraženih u svijetu, zbog delta soja, ponovno je u uzlaznoj putanji. Najviše u Rusiji i Velikoj Britaniji, koja već ima više od dvadeset tisuća novih slučajeva dnevno. Izrael, unatoč jednoj od najvećih procijepljenosti u svijetu, suočava se s najvećim porastom broja zaraženih od travnja pa je novi premijer Naftali Bennett na cijepljenje pozvao sve mlade koji to još nisu učinili. Do sada je u svijetu utrošeno više od tri milijarde doza cjepiva protiv COVID-a.
U Njemačkoj i Francuskoj se u odnosu na prošli tjedan udvostručio udio zaraženih zaraznijom delta varijantom koronavirusa.

  • Ona sada čini oko 20 posto novih slučajeva. Povećava se njezin udio, ali ne i apsolutna vrijednost jer se ukupan broj zaraženih smanjuje. Delta inačica postupno postaje dominantna, rekao je Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Zbog nje njemačke vlasti upozoravaju svoje stanovnike da izbjegavaju odredišta na kojima je zaraza u porastu. Uvode obaveznu dvotjednu karantenu za sve putnike koji dolaze iz Portugala.

Europska komisija poziva članice Unije da koordiniraju mjere koje uvode.

  • Trebale bi slijediti dogovoreni pristup, poduzimati stroge mjere poput karantene, ali izbjegavati zabranu putovanja. Čini se da njemačke mjere s tim nisu u potpunosti usklađene, kazao je Christian Wigand, glasnogovornik EK.

Varijanta virusa koja je prvi put zabilježena u Indiji probila je i australsku obranu.

  • Delta se pokazuje mnogo težom varijantom ovoga virusa. Postavlja drukčiji izazov u odnosu na one s kojima smo dosad bili suočeni, rekao je Scott Morrison, australski premijer.

U posljednja 24 sata u Australiji je 32 novozaraženih. U karanteni su četiri glavna grada saveznih država, ukupno oko 20 milijuna stanovnika.

  • Opasnost je stvarna i moramo djelovati brzo, rekla je Annastacia Palaszczuk, premijerka Queenslanda.

U Rusiji je od posljedica zaraze preminulo 652-oje ljudi, najviše dosad u jednom danu. Raste i broj novozaraženih, 90 posto delta sojem. Plan da do jeseni bude cijepljeno 60 posto stanovništva, neće biti ostvaren, objavio je Kremlj.

  • Na odjel intenzivne njege nismo primili ni jednog cijepljenog pacijenta. Oni se mogu zaraziti, ne negiram to, ali zasigurno ne razviju teži oblik bolesti, rekla je Natalija Sološenko, glavna liječnica moskovske COVID bolnice.

Rusi cijepljenje najčešće odbijaju obrazlažući to strahom od novih medicinskih proizvoda, ne pomažu ni nepovjerenje u vlast i negativna kampanja o stranim cjepivima, ali i činjenica da ih je više od 5 milijuna preboljelo COVID-19 i, smatraju, tako steklo imunitet. (hrt.hr)