Aktualno Županija

Mještani iz okolice Karlovca skrivali Iranku s dvoje djece koja tvrdi da ih je policija 22 puta izbacila iz zemlje


Tročlana obitelj detaljno je novinarima ispričala svoj put do Hrvatske te kazala da im je najstrašnije bilo prijeći iz Bosne u Hrvatsku

Potraga RTL-a donosi priču o Iranki koju su s dvoje djece skrivali mještani u Karlovačkoj županiji. 22 puta pokušali su ući u Hrvatsku tražeći azil i isto toliko puta su iz zemlje protjerani.

Dojavu da se nalaze na području Karlovačke županije dobila je redakcija Potrage i novinarka Ana Raić Knežević iz Telegrama. Novinarka Raić Knežević i RTL-ova Danka Derifaj su se našle s obitelji i odveli je u najbližu policijsku postaju u Dugoj Resi, kako bi mogli zatražiti azil.

  • 22 puta! Kad mi kažemo ‘azil’, oni kažu okej, idemo u Zagreb i odvest ćemo vas u prihvatilište, a zatim pozovu ‘vozilo za deportaciju’, (policijski kombi) i deportiraju nas u Bosnu – kazao je tražitelj azila iz Irana Raybod Kathi.
    Novinarke su se zadržale s obitelji u policijskoj postaji kako bi bili sigurni da će dobiti priliku zatražiti azil ako im jamče i domaći i međunarodni zakoni.

Nakon nepuna dva sata, nakon legitimiranja i ispitivanja Derifaj i Raić Knežević je policija rekla da napuste postaju, a obitelji su dali formular o osobnim podacima. Rečeno im je i da će obitelj dobiti obrazac za zahtjev za međunarodnu zaštitu i da će biti odvezeni u prihvatni centar u Zagreb.

Tročlana obitelj detaljno je novinarima ispričala svoj put do Hrvatske te kazala da im je najstrašnije bilo prijeći iz Bosne u Hrvatsku. Kazali su da im je hrvatska policija uzela telefone i razbila ih te da su im jednom prilikom uzeli 2700 eura. Tvrde i da su ostali bez dokumenata.

MUP je na upit o takvim postupanjima odgovorio da nema saznanja o tome da hrvatski policijski službenici uništavaju pokretne stvari pronađene kod migranata.

Na upit o konkretnom primjeru protjerivanja iranske obitelji, ali i optužbama za brojne pushbackove sa snimki stranih novinara iz Ministarstva unutarnjih poslova su odgovorili da se radi o “zakonitom postupanju policije u obavljanju poslova zaštite državne granice, a ne o pushbackovima”.

  • Migrante koji su odvraćeni od pokušaja nezakonitog ulaska odnosno koji nisu niti ušli u Republiku Hrvatsku, ne privodi se u policijsku postaju radi provođenja postupka propisanog Zakonom o strancima – navodi se u odgovoru MUP-a.

MUP je za RTL-ovu Potragu potvrdio da je obitelj ušla u postupak za međunarodnu zaštitu. (jutarnji.hr)