Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Donacija pape Franje za migrantski kamp u BiH

Na lokalitetu migrantskog kampa Lipa kod Bihaća u Bosni i Hercegovini u četvrak je položen kamen temeljac za izgradnju novih objekata namijenjenih najugroženijim kategorijama migranata koje će tamo boraviti. Osobnom donacijom projekt je podržao papa Franjo.

U nazočnosti apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzuta te lokalnih i državnih dužnosnika postavljen je kamen temeljac za dvije višenamjenske dvorane koje bi trebale poslužiti i kao blagovaonice za migrantske obitelji s malom djecom.

Kamp Lipa predviđen je kao lokacija za njihov smještaj, nakon što je u srijedu zatvoreno prihvatilište za migrantske obitelji i djecu bez roditeljske skrbi u nekadašnjem hotelu Sedra blizu Bihaća.

Nuncij Pezzuto je svojom nazočnošću u Lipi želio potvrditi brigu o uvjetima koji tamo vladaju jer Sveta Stolica snažno podupire napore da se na tom mjestu uspostave humaniji uvjeti za boravak migranata.

Papa Franjo tome daje izravni doprinos osobnim donacijama za gradnju novih objekata.

Od listopada prošle godine tako je osigurana uspostava kutaka za duženje migranata u drugim kampovima unutar BiH odnosno kod Sarajeva.
U okolici sela Lipa, koje je od Bihaća udaljeno dvadesetak kilometara, trenutačno se gradi stalni kamp za smještaj migranata u kojemu bi u svim vremenskim uvjetima moglo boraviti do 1500 osoba.

Protekle zime tamo je postavljeno improvizirano šatorsko naselje, a u njega su naknadno prebačeni brojni migranti koje su vlasti Bihaća premjestile iz tog grada nakon što su odlučile zatvoriti prihvatne kampove Miral i Bira.

Izgradnju stalnih objekata na Lipi pomažu Caritas Banjolučke biskupije te Caritas talijanskih regija Ambrosiana i Ipsia. (hrt.hr)