Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Hoće li ‘delta soj‘ stopirati covid putovnice u Europskoj uniji? Odluka Njemačke razbjesnila Bruxelles


Nagli porast delta varijante mogao bi pokrenuti odredbu kojom se suspendira prihvaćanje certifikata

Potvrda o lakšim putovanjima na razini cijele Europske unije stupa na snagu u četvrtak, u vrijeme ljetnih odmora u Europi, no zaraznija delta varijanta koronavirusa već prijeti smanjenju njezine upotrebe.

Dokument EU-a, odnosno QR kod dostupan u digitalnom obliku na pametnim telefonima ili u papirnatom obliku, pokazuje je li putnik cijepljen jednim od cjepiva koje je odobrila EU (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna ili Johnson & Johnson), je li prebolio covid-19 ili ima negativan test na koronavirus.

Certifikat služi da se izbjegne potreba za karantenom i daljnjim testiranjima tijekom putovanja između 27 zemalja članica EU-a i četiri pridružene europske zemlje – Irske, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna.
Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je da očekuje da će sve članice EU-a biti povezane od četvrtka. Jedino će Irska, čiji je zdravstveni sustav pretrpio kibernetički napad u svibnju, kasniti s uvođenjem.

Do srijede je već 21 članica EU-a prihvatila certifikat, uključujući vodeće turističke destinacije – Francusku, Španjolsku, Italiju, Grčku i Hrvatsku.

“Preporučujemo svim zemljama članicama da koriste taj alat ne samo za slobodno kretanje (…) već i za svaku moguću nacionalnu uporabu te u druge svrhe: odlaske na koncerte, festivale, u kazališta, restorane”, rekao je Reynders.

No nagli porast delta varijante, koja je prvi put otkrivena u Indiji, a sada se širi u bivšoj članici EU-a, Britaniji, mogao bi pokrenuti odredbu “emergency brake” (ručna kočnica) kojom se suspendira prihvaćanje certifikata.

Njemačka je već najavila zabranu ulaska putnicima iz Portugala gdje je delta varijanta postala dominantna. Izuzeti su samo njemački državljani i stanovnici koji pri povratku u Njemačku moraju biti dva tjedna u karanteni.

Odluka Berlina razbjesnila je Bruxelles, a Reynders je rekao da “trebamo izbjegavati zabrane putovanja” unutar EU-a i istaknuo da se Njemačka prvo trebala konzultirati s partnerima.

Delta varijanta
Zapanjujući porast zaraza delta varijantom u Britaniji, koja ima dvotjednu stopu zaraza više od sedam puta veću od one u EU – izaziva duboku zabrinutost na kontinentu.

Na samitu EU-a prošli tjedan, njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je zemlje na jugu EU-a, koje vape za turistima, što su dopuštale ulazak Britancima s minimalnim covid provjerama.

Portugal, Španjolska i Malta ovaj tjedan su naglo povećale ograničenja za putnike iz Britanije i traže potpuno cijepljenje za ulazak.

Osim certifikata EU-a, Bruxelles poziva sve države članice da dopuste ulazak samo potpuno cijepljenim putnicima izvan bloka ili onima s hitnim razlozima.

No to je tek “preporuka” koja se, za razliku od certifikata, može ignorirati.

Čak ni certifikat EU-a možda neće biti ono čemu se svi nadaju.
“Nema sumnje da bi turistička industrija mogla dobiti poticaj na vrijeme za ljetnu sezonu”, objavio je Capital Economics.

No predviđa da će certifikat EU-a “imati vrlo mali utjecaj na europski turizam ove godine”, primjećujući da “većina odraslih nije potpuno cijepljena i da su ljudi i vlade zbog delta varijante sve oprezniji”.

Zrakoplovne tvrtke zabrinute
Zrakoplovne tvrtke okupljene u skupini A4E izrazile su zabrinutost da bi “nedosljedan pristup” među zemljama EU-a u provjeri certifikata mogao stvoriti duge redove u zračnim lukama s potencijalom da se “stvore nove opasnosti za zdravlje”.

Pozivaju na provjeru certifikata online prije nego što putnici uopće stignu u zračnu luku.

Reynders im je odgovorio da je Europska komisija spremna pomoć s tehničkom provedbom, ali je naglasio činjenicu da postoji jedan certifikat EU-a umjesto 27 nacionalnih što uvelike pojednostavljuje putovanja unutar bloka.

Vlade EU-a pokušavaju uravnotežiti želju javnosti za ljetnim odmorima nakon teške godine ograničenja s utrkom u cijepljenju i delta varijantom.
Statistika AFP-a koja objedinjuje službene zdravstvene podatke iz cijele Unije pokazuje da je 50,4 posto stanovništva bloka primilo barem jednu dozu cjepiva (u usporedbi sa 65,7 posto u Britaniji).

Dosad se 32,7 posto stanovništva EU-a potpuno cijepilo.

Covid stručnjaci prvo su vjerovali da se kolektivni imunitet krda može dostići potpunim cijepljenjem 70 posto populacije, ali sad procjenjuju da će biti potrebno 80 posto ili više, s obzirom na zaraze delta varijantom i činjenicom da su cjepiva manje učinkovita protiv te varijante. (jutarnji.hr)