Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Agencija UN-a potvrdila nove rekordne vrućine na Antarktici

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u petak je potvrdila novu rekordnu temperaturu na Antarktici od 18,3 stupnja Celzijusa, izmjerenu u veljači 2020. godine.

Prije konačne potvrde svakog novog temperaturnog rekorda, WMO uvijek provodi provjeru preciznosti mjernih uređaja.

Raniji rekord iznosio je 17,5 stupnjeva Celzijusa, izmjerenih 2015. godine.

  • Antarktički poluotok (sjeverozapadni vrh blizu Južne Amerike) jedna je od regija koje bilježe najveće zagrijavanje na planetu, gotovo tri stupnja Celzijusa tijekom proteklih 50 godina. Ovaj novi temperaturni rekord u skladu je s dosad zabilježenim tijekom klimatskih promjena, kazao je čelnik WMO-a Petteri Taalas.

Antarktički ledenjaci i ledene kape posljedica su snježnih padalina a otapaju se u ocean u blizini kopnenih obala. Njihovo pojačano otapanje utječe na razinu mora, upozorio je Alexander Haumann sa sveučilišta Princeton.

  • Na zapadnoj Antarktici u proteklih 30 godina dolazi do pojačanog otapanja, i to bržeg od bilo kojeg većeg otapanja leda zabilježenog od posljednjeg ledenog doba, kazao je Haumann.
  • Međutim, još uvijek ne znamo točno na koji je način, i je li uopće, to pojačano otapanje povezano s klimatskim promjenama izazvanim ljudskim djelovanjem, dodao je. (hrt.hr)