Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nogalo kaže da je Stavljenić Rukavina bila samo pijun. Očekuje još uhićenja ‘viđenijih ljudi’

Nekadašnji ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo gostovao je jutros na N1, gdje se osvrnuo na trenutno stanje u toj bolnici, ali i na USKOK-ova uhićenja koja se događaju posljednjih dana. Nogalo kaže kako dug bolnice trenutno iznosi oko 60 milijuna kuna, te da nikada nije bio tako visok.“Čule, ravnatelj i specijalizant, nema pravo potpisati nalaz a kamoli voditi uglednu kliniku, vodio je ustanovu. Napravio je te dugove manirom jednog pijanog milijardera. Ja sam ostavio bolnicu na 210 ili 212 ljudi, a sad je oko 245 ljudi. Dakle, 30 ljudi je otprilike plaća oko 500-600 tisuća kuna. Mi smo otprilike toliko trošili lijekova i zavojnog materijala”, kaže Nogalo.

Čule je ugrozio zdravlje djece
Time, kaže Nogalo, Čule ugrožava zdravlje djece. “Ugrozio je zdravlje djece u kontekstu da više nismo mogli nabavljati takve lijekove kakve smo nabavljali itd. Dug raste, ali mislim da je to smišljeno radio. Oni kad su došli u tu bolnicu, oni su sve te dugove radili kako bi pokazali da bolnica nema smisla”, pojašnjava bivši ravnatelj.

Nogalo se potom dotaknuo teme projekta “Dječji centar za translacijsku medicinu”, za koji kaže da je već ugrožen. “Rade se procedure koje Europa neće priznati. Prva od procedura je promjena kompletne uprave. Najgore što se može dogoditi s obzirom na procedure koje su odrađene, ljude koji su došli, sigurno će Europa reći da ne priznaje sredstva i onda će hrvatska država morati platiti. Možda je to i cilj”, tvrdi Nogalo.

“Bit će još puno uhićenja, i to viđenijih ljudi”
Komentirao je i što očekuje od antikorupcijskih akcija USKOK-a, u kojima je jedna od uhićenih Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.“Kad govorimo o korupciji oko Srebrnjaka, to nikako ne spada na ključne članove Upravnog vijeća, to su Ana Stavljenić Rukavina i Šulentić. To je jedan puno širi krug, ima tu puno akademske zajednice, Medicinskog fakulteta u Zagrebu, puno poduzetnika, svi su oni povlačili poteze, a Stavljenić Rukavina je bila pijun. Mora se razotkriti cijela hobotnica”, kaže dr. Nogalo.

Nogalo ističe da će ako institucije budu radile kako treba, dogoditi još “puno uhićenja i to viđenijih ljudi”. “Neću dozvoliti da bolnica bude Imunološki zavod ili žičara, a sve ide u tom smjeru”, zaključuje Nogalo. (telegram.hr)