Aktualno OG sada Ogulin

I nakon 30 godina – ponovo zajedno

Pred 30 godina u Ogulinu je osnovan bataljun Klek, prva dragovoljna postrojba Zbora narodne garde. Tim povodom, okupili su se pripadnici bataljuna Klek, vodstvo grada Ogulina, predstavnici vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kako bi u čast svim poginulim upalili svijeće i položili vijence kod spomenika na Trgu hrvatskih rodoljuba.  Isto je  upriličeno i na Trgu Petra Stipetića, kao i kod spomenika u Zagorju Ogulinskom, gdje je u crkvi Sv. Jurja u  služena misa, nakon čega je upriličen mimohod uzvanika prema stadionu NK Mladosti.

 

Tamo je održano postrojavanje veterana ove ratne postrojbe.

U uvodnom obraćanju, prvi zapovjednik  Milan Poljak,  govorio je o nastanku Bataljuna Klek, koji je  ustrojen je 7. srpnja 1991. godine na poziv Kriznog štaba tadašnje općine Ogulin. Tada je mobilizirano stotinjak vojnika s ogulinskog područja i podijeljene su im puške i municija. Istoga dana skupilo se ostalo ljudstvo iz mjesnih zajednica bivše ogulinske općine: Zagorje, Ogulin, Puškarići, Turkovići, Hreljin Ogulinski, Sv. Petar, Sabljaci, Oštarije, Tounj, Kamenica, Saborsko i Modruš.
Prvi bataljun ZNG „Klek“, već par dana kasnije, 21. srpnja 1991. počeo je s obranom Domovine prilikom napada vojske i pobunjenih Srba, na Općinu Josipdol.

Nazočnima se ovom prigodom obratio i  gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, koji je stigao u pratnji  zamjenika Daniela Vukelje i predsjednika Gradskog vijeća Marinka Hermana, te  načelnika  susjedne općine  Saborsko Marka Bićanića.

Ovom obilježavanju nazočio je osobni izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, koji se osvrnuo na zasluge svih ogulinskih branitelja, a posebno našeg generala Petra Stipetića.

Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora bila je Maja Grba-Bujević, zastupnica u Hrvatskome saboru, koja je domaćinima uputila čestitke i riječi podrške, a uime  potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda nazočnima se obratio  general Josip Lucić.

Uime Marija Banožića, ministra obrane RH, bio je tu Zoran Lipošćak, načelnik Ureda zapovjednika HKOV-a.

U ime Karlovačke županije i županice Martine Furdek Hajdin, kao izaslanik svečanosti je prisustvovao Milan Sabljak.

Svečanost je okončana prigodnim druženjem u prostorijama Vatrogasnog doma DVD-a Zagorje, uz podjelu priznanja i zahvalnica.