Aktualno Gastro Magazin

Šmarn

Šmarn – naziv je to jela čiji recept ćemo danas podijeliti s vama.

“Stara bilježnica s početka 20.stoljeća krije mnoštvo kratkih, jednostavno zapisanih recepata. Nazivi jela su zapisani fonetski, kako su se izgovarali i najčešće vuku podrijetlo iz njemačkog jezika. Jedno od tih jela je Šmarn (Schmarren=mrvice, drobljeno jelo od jaja, brašna i mlijeka) ili drobljenac, poznat pod nazivom carski drobljenac. Jelo je to koje se može poslužiti i u slanoj i u slatkoj varijanti. Ako volite palačinke, voljet ćete i šmarn. Meni izvrsno prija za doručak uz malo domaćeg pekmeza ili svježeg voća. Ima mi nešto baš šarmantno i nostalgično u pripremanju jela po starim receptima. Kao da povezujem prošlost i sadašnjost i baš uživam oživljavajući jela koja su se tada posluživala.” – piše autorica bloga Gorski kotao Vanja.

Tri su recepta za šmarn i sva tri se razlikuju po nekim sastojcima, Šmarn, Kajseršmarn i Mandlšmarn. Danas vam donosimo recept za Šmarn koji se priprema od pšenične krupice (grisa).

Sastojci za šmarn (za 2-3 porcije):

2 jaja
2,5 dl grisa (pčenične krupice)
prstohvat soli
1/2 l hladnog mlijeka
žlica maslaca
pekmez (stavila sam od maline)
svježe voće (stavila sam borovnice)
malo kristal šećera (po želji)
mljeveni cimet (po želji)

Priprema:

U posudi razmutite 2 jaja, dodajte pšeničnu krupicu, mlijeko i prstohvat soli. Sve dobro izmiješajte da ne bude grudica. Ostavite da stoji barem pola sata kako bi gris nabubrio. U dubokoj tavi zagrijte maslac. Smjesu još jednom promiješajte i izlijte na tavu. neka se zažuti poput omleta. Gornja strana će vam biti još tekuća, neka vas to ne zabrinjava. Okrenite i odmah raskomadajte pa ostavite da se sve zazlati. Trebat će vam nekoliko minuta, povremeno promiješajte. Rasporedite na pladanj za posluživanje, pospite pekmezom i svježim voćem. Možete dodati malo šećera i cimeta.

Ukoliko volite slanu varijantu, možete poslužiti uz meki sir, grčki jogurt i slično. Dobar tek! (gorskikotao.com)