Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden na Dan nezavisnosti pozvao Amerikance da se cijepe

Predsjednik SAD-a Joe Biden proslavio je u nedjelju 245. rođendan države otvorivši vrata Bijele kuće i pozvavši Amerikance da se cijepe kako bi se okončala pandemija covida-19.

– Ove je godine četvrti srpanj dan posebnog slavlja jer izlazimo iz tame … godine pandemije i izolacije, godine boli, straha i tužnih gubitaka, rekao je Biden na okupljanju u Bijeloj kući za otprilike 1.000 ljudi, uključujući vojne obitelji i ljude koji su se borili protiv covida-19.

 

Najveći događaj u Bijeloj kući od kada je Biden preuzeo dužnost u siječnju bio je usmjeren na to da Amerikancima pruži nešto za proslavu dok se život postupno normalizira nakon pandemije koronavirusa u kojoj je umrlo više od 600.000 Amerikanaca.

No, dosad nije ispunjen Bidenov cilj da 70 posto odraslih osoba u SAD-u do nedjelje dobije barem jedno cjepivo. Brojka se kreće oko 67 posto jer se neki ljudi opiru cijepljenju, što izaziva zabrinutost zdravstvenih vlasti, s obzirom na to da agresivnija delta varijanta virusa prijeti novim valom pandemije.

Biden je u govoru oplakivao umrle, pohvalio Amerikance koji su pomogli u hitnom odgovoru na pandemiju i poručio da su cjepiva najbolja obrana od novih varijanta virusa.

– To je nešto najdomoljubnije što možete učiniti, rekao je Biden o cijepljenju.

Istaknuo je i da koronavirus “više ne paralizira našu naciju i u našoj je moći osigurati da se to više nikada ne ponovi”.

Prošle su godine zbog pandemije otkazane gotovo sve proslave u vezi proglašenja nezavisnosti od Britanije 1776. godine.

Nakon govora, predsjednik i gosti pratili su 17-minutni vatromet iznad Lincoln Memorial bazena.(hrt)