Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Delta-soj se ubrzano širi Europom, u HZJZ-u nisu zadovoljni brojem cijepljenih građana

Nakon deset tjedana konstantnog pada broja novozaraženih, u proteklom, u kojem je zabilježeno 585 novih slučajeva, imamo rast od 22 posto u odnosu na tjedan prije. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nisu zadovoljni brojem cijepljenih građana.- Nažalost, nismo zadovoljni s postotkom koji smo se nadali da ćemo imati.Želja nam je svima bila da tijekom lipnja procijepimo više od 50 posto ukupnog stanovništva, brojke su nam puno manje. Tek oko 35 posto ukupnog stanovništva je cijepljeno, što nije dovoljno da bi bili mirni i da bi mogli živjeti po starom normalnom, rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Delta-soj se širi Europom

Vrlo zarazni delta-soj koronavirusa ubrzano se širi Europom i gotovo sigurno će postati dominantan i u Hrvatskoj. Iz opreza, mnoge države ponovno pojačavaju mjere. Svi povratnici iz visokorizičnih zemalja, kakvima Slovenija, primjerice, smatra njih 40-ak, opet moraju u desetodnevnu karantenu.

Europski centar za kontrolu bolesti procjenjuje da će potkraj kolovoza taj soj činiti 90 posto svih novih slučajeva zaraze na području Europske unije. Na poseban oprez pozivaju one koji se nisu cijepili te mlade. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, delta-soj već se proširio u 100 zemalja. (hrt)