Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prvi čovjek Porschea: ‘Kao šef Bugatti Rimca, Mate će voditi brend, a koristi ima i Hrvatska


Mate Rimac i Porsche predstavili su sve pojedinosti “posla stoljeća” koji je kao bomba odjeknuo u svjetskoj auto industriji

Spektakularnim dolaskom Rimac Nevere helikopterom u Dubrovnik na Lovrijenac u 20 sati, tvrđave poznate po predstavama Dubrovačkih ljetnih igara, pa govorom Mate Rimca i partnera iz Porschea službeno je objavljena suradnja i osnivanje nove kompanije pod kapom VW-a za hiper automobile – Bugatti Rimac.

Oliver Blume, prvi čovjek Porschea te financijski direktor tvrtke Lutz Meschke, zaželjeli su Mati Rimcu sve najbolje i puno sreće u novom poslu.

Tako je na večerašnjoj prezentaciji planova tvrtke u Dubrovniku Mate Rimac rekao kako mu je inspiracija bio Nikola Tesla i njegova postignuća te kako je uvijek želio dokazati da električni automobili mogu biti uzbudljivi, još dok je počinjao u garaži.
Danas Rimac Automobili zapošljavaju preko 1000 ljudi, a dok je 2008. predstavljen Concept_One bilo ih je 11, rekao je i dodao kako je Nevera ostvarenje njegove vizije. “Uvijek sam želio postići ovo u Hrvatskoj i dokazati da se to može”.

Nastavio je izlaganje kako je sretan što im je Porsche uvijek bio podrška i što su uložili u njegovu tvrtku, te da slijedi razdvajanje Rimac Automobila na dvije tvrtke, jednu koja će izrađivati hiper-automobile i drugu koja će raditi na razvoju tehnologija. “Kampus je moja dugogodišnja strast i želja i bit će dom našim poslovima” dodao je.

Za daljnje planove je najavio kako će biti šef uprave Rimac Grupe te da će Bugatti i Rimac nastaviti kao odvojene marke na tržištu, ali da će se baterije proizvoditi u Hrvatskoj za oba brenda.

Riječ je preuzeo Lutz Meschke iz porschea i izjavio – “danas je dobar dan za Rimca, Bugatti i Porsche Grupu. Trebalo je vremena dok nismo osmislili strukturu nove kompanije, a trebalo je uvjeriti i dioničare. Na koncu će profitirati kupci Bugattija čija je budućnost osigurana”, rekao je Meschke i dodao – “kao dio zajedničke budućnosti s Rimcem, Bugatti će i dalje dokazivati svoj karakter. Zajednička kompanija je kulminacija procesa ulaganja koji je počeo 2018. godine s Rimac Automobilima. Mate je izuzetan poduzetnik, kakvih nema puno u autoindustriji”.

“Kao šef uprave Bugatti Rimca, Mate će voditi izuzetno uspješan brend u budućnost, a time će donijeti i veliku korist Hrvatskoj”, rekao je.

“Ulaganje u Rimac Automobile se pokazalo kao izuzetno uspješno. Kompanija je na putu da postane jedan od glavnih dobavljača tehnologije za Porsche” – zaključio je.

“Nova kompanija će u početku proizvoditi Bugatti Chiron i Rimac Neveru. Potom će se ići na proizvodnju hibridnih hiper automobila, a Bugatti će uvijek ostati “Bugatti”, moglo se zaključiti iz izjave.

“Porsche će biti snažan partner i podupirat će novu kompaniju, znam da nova kompanija ima sjajnu budućnost pred sobom”, zaključio je Blume.

Na koncu se Rimac svima zahvalio s rečenicom – ” kako je pred njim veliki zadatak da biznis bude održiv i profitabilan”. (jutarnji.hr)