Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Službenu potporu projektu Esimit Europa nastavlja i predsjednik Zoran Milanović

 

Zoran Milanović danas je postao treći predsjednik Hrvatske, poslije Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, koji će simbolički poduprijeti daljnji razvoj ovog vizionarskog projekta povezivanja naroda uz zajedničku viziju europske budućnosti preko pobjedničke sportske jedrilice. Time se nastavlja tradicija službene potpore projektu, koju je otpočela hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, dr. Vesna Pusić 2012. godine, zbog njegovih doprinosa k povezivanju europskih naroda putem povjerenja, međusobnog poštovanja i dijaloga, a na njenu inicijativu je tada članom posade jedrilice Esimit Europa 2 postao i jedan od najboljih hrvatskih jedriličara, Ivan Kljaković Gašpić, trostruki sudionik Olimpijskih igara te višestruki osvajač medalja na Europskim i Svjetskim prvenstvima.

»Sa velikim zadovoljstvom pozdravljam ovu jedinstvenu inicijativu i misiju, ne samo zbog vrhunskih sportskih postignuća, nego posebno zbog moćnog povezivanja između Europe i ostalih kontinenata sa zajedničkim ciljem. Ovakvi su nam simboli potrebni, jer služe kao nadahnuće dok stvaramo viziju naše globalne budućnosti,« rekao je predsjednik Milanović prilikom upoznavanja sa projektom i njegovim osnivačem, uspješnim slovenskim jedriličarom i biznismenom Igorom Simčičem, koji većinom živi i stvara u Monte Carlu, a često dovodi i svjetsku elitu u naše krajeve. Podsjetimo, sa svojom jedrilicom Esimit Europa 2 u Rijeku doveo je sportsku i biznis elitu prilikom sudjelovanja na regati Tisuću otoka 2014. godine, zato su ovom prilikom na susretu prisustvovali i tadašnji riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, i naravno sadašnji Marko Filipović.

Diplomatske aktivnosti projekta Esimit Europa, koji je nastao 1995 godine, počivaju na vrijednostima povezivanja, a jedan ključnih ciljeva projekta Esimit Europa je spajanje diplomacije, gospodarstva i sporta. O njemu se globalno pročulo preko pobjedničkih nastupa jedrilice Esimit Europa 2, koja je jedrila pod europskom zastavom, širila poruku o uspješnoj ujedinjenoj Europi. Zbog neprekidnog procesa jačanja dijaloga među narodima Europe, projekt je zaslužio službeno pokroviteljstvo José Manuel Barrosa, tadašnjeg predsjednika Europske komisije, pa sve do današnjih dana, kad je primio i posebno priznanje glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Potporu projektu izrazili su i Martin Schulz, tadašnji predsjednik Europskog parlamenta, kasnije Antonio Tajani, pa i sadašnji David Sassoli, zatim Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske federacije, a među 12 predsjednika država koji podupiru projekt, među kojima su i Frank-Walter Steinmeier te Emmanuel Macron, predsjednici Njemačke i Francuske, od danas se upisuje i Zoran Milanović.

Treće desetljeće projekta Esimit Europa donosi nove diplomatske aktivnosti u kojima se isprepleću najnoviji trendovi zaštite okoliša i stvaraju temelji razvoja za novu europsku jedrilicu, koja će još jače ispunjavati plemenitu misiju ovog višestruko nagrađenog projekta jer će nova jedrilica Esimit Europa 3 služiti kao ambasador mira uz potporu Ujedinjenih naroda.(tekst i foto ured predsjednika)