Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Petrov i Grmoja su huškali, sad plaču

Andrej Plenković je komentirao prijetnje koje dobivaju Nikola Grmoja i Božo Petrov.

Plenković je kazao da su oni huškali. Podsjetimo, prošli tjedan je u jednom statusu na Facebooku Nikola Grmoja u isti kontekst stavio LGBT osobe i pedofiliju.“Podržavate li moju inicijativu da se što je moguće žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile, ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande?”, upitao je Grmoja na statusu na Facebooku.

To je izazvalo žestoke reakcije, a u njegovu obranu je stao Božo Petrov. “Moraju se probuditi u svojoj Hrvatskoj i shvatiti da su u manjini i da im mi toleriramo to. I da ih pozdravljamo. Ali moraju shvatiti da ću se ja za svoju djecu boriti isto kao što će se oni boriti za svoju. Želim za svoju djecu ono što je društveni konsenzus i stavove temeljene na dokazima, a ne da mi manjina nameće što će učiti moja djeca i kako ću se ja osobno ponašati”, rekao je Petrov među ostalim.

U subotu je potom održan Zagreb Pride na kojem je došlo do homofobnog napada, prvi put u deset godina. Pride je optužio Grmoju i Petrova, a Grmoja je najavio tužbu.

Plenković je danas sve to komentirao.

Rekao je da je nedopustivo i huškanje, za što je optužio Božu Petrova i Nikolu Grmoju iz Mosta, koji su nakon izjava o LBGT populaciji primili prijetnje.

“I sada ova dvojica plaču, plaču Petrov i Grmoja, koji su tu bili očito prepoznati kao nekakvi huškači na temelju prijetnji i tako dalje. Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj, tjednoj bazi, pa ne govorim nikome, nego se navikneš nositi s time. Oni sada plaču. To nije dobro. Najgori su akteri na sceni koji su isključivi. Moja je želja da gradimo društvo koje je uključivo”, rekao je Plenković u razgovoru za HRT.

“Mi smo u načelu jedan zapadnoeuropski, u smislu vrijednosti, narod kojeg očito treba malo ohrabriti da se cijepi i neke aktere u društvu da budu malo tolerantniji. Ali nadoći će to, ja sam tu optimist. Većina ljudi je ovdje razumna i želi dobro”, zaključio je.(N1)