Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sydney još tjedan dana zatvoren zbog širenja delta varijante

Čelnica australskog Novog Južnog Walesa (NSW) u srijedu je naložila produljenje lockdowna u Sydneyu na još tjedan dana, upozorivši da će broj novih zaraza rasti dok se najveći grad u zemlji bori s vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Sydney, dom petine od ukupno 25 milijuna stanovnika Australije, zatvoren je 26. lipnja nakon što je izbijanje delta varijante natjeralo dužnosnike da postrože ograničenja u zemlji u kojoj se sporo cijepi. Stroga naredba da se ostane kod kuće trebala se ukinuti u petak, ali ostat će na snazi do 16. srpnja.

“Ova delta varijanta mijenja igru, ekstremno je prenosiva i zaraznija od bilo kojeg oblika virusa koje smo vidjeli”, rekla je premijerka ove savezne države Gladys Berejiklian novinarima u Sydneyu.

Sydney se bori s najvećim izbijanjem koronavirusa u ovoj godini, a zaraze su dosegle brojku od 350 od detektiranja prvog slučaja prije tri tjedna. Zaraza je potvrđena vozaču limuzine koji je prevozio prekomorsku zračnu posadu.

U srijedu je potvrđeno 27 novih lokalnih zaraza covidom-19 u NSW-u, a u utorak ih je bilo 18.

Od novih slučajeva, 20 ih je bilo u izolaciji, dok je sedmero boravilo u zajednici dok su bili zarazni.

Zatvaranja, brzo pronalaženje kontakata i pridržavanje pravila fizičkog razmaka u zajednici pomoglo je Australiji da suzbije žarišta i zadrži covid brojke na niskoj razini s nešto više od 30.800 slučajeva i 910 mrtvih. Aktualno zatvaranje Sydneyja drugo je zatvaranje tog grada od početka pandemije.

Nakon najave o produljenju zatvaranja, pale su australske dionice povezane s putovanjima poput Qantas Airwaysa Ltd.

Lanci prehrambenih proizvoda Woolworths Group Ltd i Coles Group Ltd – za koje investitori očekuju da će im se povećati prodaja u zatvaranju – trgovali su oko jedan posto više, nadmašujući malo veće ukupno tržište.

“Molimo vas: ostanite kod kuće”
Berejiklian i zdravstveni dužnosnici upozorili su stanovnike Sydneyja da očekuju porast zaraza u idućih 24 sata i pozvali stanovnike s tri područja na zapadu grada – Fairfield, Canterbury-Bankstown i Liverpool, da izbjegnu izlazak iz svojih domova i posjete.

“Molimo vas ostanite kod kuće (…) Ne posjećujte svoje voljene, koristite digitalna sredstva”, rekla je glavna zdravstvena službenica NSW-a Kerry Chant.

Učenicima završavaju zimski praznici, a od idućeg tjedna škole u Sydneyju prelaze na nastavu na daljinu kako bi se suzbilo stvaranje gužve dok roditelji dovoze i dolaze po djecu u školu.

Za razliku od drugih država, NSW se opirao zatvaranju cijelog grada u ranim fazama izbijanja, ali ih je delta varijanta koronavirusa natjerala da ponovno promisle.

Strategije NSW-a kritizirale su druge države, iako je imao potporu savezne vlade.

Zdravstvene vlasti su na meti kritika jer su omaškom cijepile nekoliko srednjoškolaca koji su na kraju reda za cijepljenje, a ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard kritizirao je medije zbog isticanja te pogreške.

“Znate što? Škola je to dobro namijenila. Dogodila se pogreška i što sad? To se dogodilo na milijun cijepljenja. Krenite dalje!”, rekao je Hazzard.(N1)