Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD će pomoći u istrazi ubojstva haićanskog predsjednika

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena potvrdila je da priznaje Claudea Josepha kao sadašnjeg premijera Haitija i obećala je pomoći nacionalnoj policiji Haitija istražiti ubojstvo predsjednika Jovenela Moisea te u gradnji demokracije.
Administracija je jučer naglasila da je potrebno provesti demokratske izbore ove godine jer se nazire borba za vlast između Josepha i Ariela Henryja, neurokirurga kojega je predsjednik Moise, dan prije nego što je ubijen, imenovao premijerom.

  • Stanje na terenu brzo se mijenja, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price i dodao: U bliskom smo kontaktu s haićanskim dužnosnicima. Claude Joseph bio je na dužnosti premijera prije ubojstva predsjednika Moisea. Nastavljamo raditi s Claudeom Josephom u tom svojstvu, rekao je Price.

Međutim, Henry je za list Miami Herald rekao da je Bidenova administracija pogrešno obaviještena.

  • Ja nisam obnašatelj dužnosti. Ja sam premijer, ustvrdio je Henry.

Predsjednik Joe Biden obećao je pomoći Haitiju, kako u istrazi tako i na drugim područjima.

Prema službenom priopćenju, 53-godišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje. Motiv ubojstva još nije službeno iznesen, no Moise je od preuzimanja dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Budući da je Haiti politički podijeljen, u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, postoji strah od raširenih nereda.

Haićanske su vlasti priopćile da je među naoružanim komandosima koji su ubili Moisea bilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija i zatražile su od Kolumbije informacije o šestorici Kolumbijaca dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubojstva.

Kolumbijski ministar obrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za sudjelovanje u ubojstvu umirovljeni članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju. (hrt.hr)