Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tomašević ukida kontroverznu Bandićevu mjeru: Neće plaćati nove roditelje odgojitelje!


Možemo! traži način da sreže enorman rast troškova mjere, riječ je o sredstvima koja su narasla s početnih 100 na 500 milijuna kuna

Svi roditelji odgojitelji koji su već korisnici financijske pomoći (bruto iznos od oko 6800 kuna) koju dodjeljuje Grad Zagreb, nastavit će primati spomenutu beneficiju. Ali nova zagrebačka vlast razmatra načine kako zaustaviti prijavljivanje novih roditelja odgojitelja, a plan je provjeriti zakonske mogućnosti kako bi ta mjera naposljetku zamrla, potvrdili su za Jutarnji list članovi koalicije Možemo! – SDP.

  • Kao feministkinja, naravno da podržavam mjere koje pomažu ženama, ali Milan Bandić ovu je donio isključivo u predizborne svrhe, a riječ je o golemim sredstvima koja su narasla s početnih 100 milijuna kuna na 500. Čak je i Bandić na kraju najavio da će reducirati mjeru. Osim toga, na ovaj način vi te majke i očeve definitivno isključujete s tržišta rada jer ako oni provedu sedam godina kod kuće s djecom, tko će ih zaposliti nakon tog vremena? Zato smo odlučili poštovati stečena prava, ali nećemo omogućiti nastavak ove prakse – rekla je Rada Borić, istaknuta članica nove zagrebačke vlasti.

Transparentnost
Da je trošak mjere iznimno narastao pokazuje i izvještaj s primopredaje vlasti koji je nova zagrebačka vlast objavila tek u petak, i to na zahtjev Darija Juričana koji je smatrao da bi metropola trebala prednjačiti po transparentnosti. Kad je čuo da su taj dokument objavili neki drugi gradovi, isto je zatražio i od Grada Zagreba.
Kritike na račun transparentnosti u posljednje vrijeme mogu se sve češće čuti kad je riječ o novoj gradskoj vlasti, a neki komentiraju da se više ni na stranicama Grada Zagreba u rubrici Akti gradonačelnika ne objavljuju akti, odnosno nije objavljen niti jedan otkad je gradonačelnik Tomislav Tomašević preuzeo vlast prije 40-ak dana. Prije je pokojni gradonačelnik Milan Bandić svakih 15-ak dana objavljivao nove akte.

Vratimo se na rashode Grada Zagreba koji su, naime, u posljednje četiri godine porasli za 16 posto, odnosno sa 7,3 milijarde kuna (2017. godine) na 8,5 milijardi kuna u 2020. godini. Troškovi za naknade građanima i kućanstvima iznose 11,11 posto, među najznačajnijima su one u novcu kao što je, primjerice, naknada za roditelje odgojitelje (s troje i više djece).

“Samo s osnove mjere roditelj odgojitelj u 2020. godini isplaćeno je 70 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini”, stoji u spomenutom izvješću. Osim financija, Rada Borić iznijela je još razloga za prekidanje spomenute mjere.

  • Tih 4500 mališana ne idu u vrtiće u kojima je 35.000 druge djece, nego ostaju doma i zbog toga pati njihova socijalizacija. A koliko je to skupo, pokazuje podatak da se na vrtiće za 35.000 djece troši oko 100 milijuna kuna, a za majke ovih 4500 – gotovo pola milijarde. U isto vrijeme, gradnja jednog vrtića iznosi 35-40 milijuna, dakle, za novac koji ide majkama odgojiteljicama, može se napraviti 12 ili 13 novih vrtića.

Očekivana odluka
Podsjetimo da je reduciranje te mjere u kampanji najavio i sam gradonačelnik Tomislav Tomašević. Govorio je u svibnju na RTL-ovoj debati da će tu mjeru morati provjeriti i dok ne testiraju njezin učinak, rekao je da više neće primati nove korisnike. Iz spomenutog izvješća, naime, vidljivo je da upravo broj korisnika koji se odnose na tu mjeru stalno raste.

“Broj isplata kontinuirano se povećava iz mjeseca u mjesec te je planirano za 2021. oko 484 milijuna kuna, što je rast za oko 141 posto u odnosu na 2017. godinu”, stoji u Izvješću o obavljanju poslova iz djelokruga izvršne vlasti.

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, kaže da je to očekivana odluka jer ju je gradonačelnik Tomašević najavljivao u kampanji.

  • Pozdravljamo odluku da se napravi dubinska analiza te da se procijeni učinak same mjere – kaže Berbić Lacko i dodaje da se broj korisnika popeo na oko 5400.

Primopredaja

  • Ta mjera se Gradu Zagrebu zapravo, slikovito rečeno, otela kontroli. Gradski čelnici nisu baš očekivali da će majke ili očevi davati otkaze da bi bili doma s djecom. Naravno da sama mjera ima dobrih, a i loših strana te bi upravo njih trebalo evaluirati kako bi se znalo kako dalje – smatra predsjednica udruge Berbić Lacko i dodaje da bi mjeru trebalo doraditi, ali ne na “štetu postojećih korisnika”.

Inače, gradski čelnici u petak su objavili zapisnik o primopredaji te popratna izvješća, bilancu, zapisnike i drugu popratnu dokumentaciju, što sadrži 1931 stranicu, a koju su prilikom primopredaje predstavnici bivše Gradske uprave predali novom vodstvu. Zagrebačka gradska uprava priopćila je u petak da je na internetskim stranicama Grada objavila zapisnik o primopredaji vlasti te drugu popratnu dokumentaciju na gotovo 2000 stranica.

“Nova Gradska uprava na internetskim stranicama Grada objavila je zapisnik o primopredaji izvršnih ovlasti gradonačelnika Grada Zagreba između dotadašnje obnašateljice dužnosti gradonačelnika dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević i novoizabranoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića, s popratnim izvješćima”, navodi se, među ostalim, u priopćenju. (jutarnji.hr)