Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Devetnaest žrtava genocida u Srebrenici danas će biti pokopano u Potočarima

Na groblju u Potočarima danas će biti organizirana dženaza i ukop za 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će pronaći vječni smiraj, 26 godina nakon genocida, je 16-godišnji Azmir Osmanović. Danas će biti ukopan i Fikret Kiverić koji je bio samo godinu dana stariji kada je svirepo ubijen. Najstarija žrtva je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine. Jedno pored drugog će biti ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Komemoracija počinje u 11 sati u nekadašnjoj Tvornici akumulatora – mjestu gdje su Srebreničani bili mučeni, zlostavljani i ubijani. Vezice na stupovima i danas su podsjetnik na zločine koje ljudskom umu nisu shvatljive. U 12 sati će biti položeno cvijeće, a potom će biti upriličeno odavanje počasti. Nakon toga slijedi dženaza koju će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ultramaratonci iz Vukovara u subotu stigli u Srebrenicu
Sudionici desetog jubilarnog ultramaratona od Vukovara do Srebrenice stigli su subotu u taj grad u istočnoj Bosni gdje će u nedjelju sudjelovati i u središnjoj komemoraciji bošnjačkim žrtvama genocida što su ga 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Sudionici maratona od 6. srpnja su pretrčali 227 kilometara kako bi i na taj način odali počast nedužnim žrtvama ratova u Hrvatskoj i BiH.

Jedan od sudionika Elvir Rakipović iz Osijeka kazao je po dolasku u memorijalni kompleks u Potočarima da je ove godine bilo iznimno teško izdržati cjelokupnu dionicu jer su vremenski uvjeti bili nepovoljni a vrućine neočekivane.

“Šaljemo poruku mira, tolerancije i dobrosusjedstva. Moramo nastaviti živjeti dalje, no ne smijemo zaboraviti ono što se zbilo u proteklim ratovima”, kazao je Rakipović novinarima.(N1)