Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HGSS spasio zlatnog retrivera u NP Paklenica

Neobična akcija HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica. Spašavalo se zlatnog retrivera Ringa.

  • Danas smo na dežurni telefon posredstvom centra 112 dobili poziv planinara, stranog državljanina, koji se nalazi na području Tomića, na granici NP Paklenica, a čiji pas, zlatni retriver Ringo zbog umora i vrućine više ne može nastaviti put. Tomići su nam poznati kao crna točka planinarskih staza. Tu smo od 2017. do 2019. imali 19 akcija s preko 50 spašenih osoba.

Uglavnom se radilo o umoru i dehidraciji nakon čega ljudi prelaze u stanje panike pa se gube, a nerijetko i ozljede. Staza za koju do 2017. nismo ni znali kada je u pitanju spašavanje odjednom je postala najčešća točka spašavanja HGSS-a u Paklenici. Pokušavajući otkriti uzrok kako bi prevenirali i zaustavili ovaj trend, a da ne moramo zatvoriti stazu, primijetili smo da je upravi ta staza prikazana na turističkom zemljovidu na naslovnici.

Nakon što smo u suradnji s upravom NP i izdavačem makli stazu s naslovnice zemljovida i akcije su prestale.

Zanimljivo je i da na stazi za Tomiće nikada nismo spašavali hrvatske državljane. U 2020. akcije su prestale. Međutim to je godina kada se zbog pandemije povećao broj domaćih posjetitelja, a drastično smanjio broj stranih.

Danas smo eto ponovo spašavali na Tomićima i to jednog zlatnog retrivera. Pet djelatnika Parka od kojih je jedan i član HGSS Zadar i jedan član HGSS Ogulin mariner nosilima spustili su psa do parkirališta. Nakon odmora i hlađenja vodom psu se vidno popravilo stanje.

Inače ovo nije prva takva akcija HGSS-a. 2010. spašavali smo zlatnu retrivericu na Ugljanu, 2020. nosili smo jednog psa pasmine Leonberger u Maloj Paklenici, pomogli smo izvući sa litica nastradalog psa na području Ljupča, nekoliko desetina njih izvukli smo iz jama jer su bili bačeni ili su slučajno upali, izvlačili ih iz potoka, šahtova…

Osim pasa spašavali smo mačke, ovce, koze, prasad, zmije, više vrsta ptica. Ovim putem još jednom upozoravamo vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne izlažu ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima koji vladaju ovih dana.

Prilagodite aktivnosti navikama i mogućnostima vašeg kućnog ljubimca. Krški teren Velebita izuzetno je zahtjevan za sve koji na njega nisu navikli, izvijestili su iz HGSS-a. (hrt.hr)