Aktualno Županija

Karlovačka županija želi revitalizaciju pruge od Ljubljanje do Novog Mesta, Metlike, Ozlja, Karlovca i dalje


Inicijativu općina iz Slovenije prihvatile su Karlovačka županija te gradovi i općine s područja Karlovačke županije kroz koje prolazi dionica pruge – piše Radio Mrežnica.

Skupština Karlovačke županije u rujnu bi trebala postati dio Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, a sve zbog revitalizacije prekogranične povezanosti željeznicom Ljubljana- Grosuplje-Trebnje-Novo Mesto-Metlika-Ozalj-Karlovac-Zagreb.

Sastanak o ovoj temi održan je u uredu županice, a glavna tema sastanka bila je uspostava Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS) u okviru inicijative za revitalizaciju prekogranične povezanosti željeznicom. Nakon što su inicijativu općina iz Republike Slovenije prihvatile Karlovačka županija te gradovi i općine s područja Karlovačke županije kroz koje prolazi dionica pruge, te nakon što je dobivena prethodna suglasnost Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH za pristup u EGTS-u prijedlog je da Skupština Karlovačke županije u rujnu 2021. godine donese odluku o uključivanju u EGTS. Plan je da se do kraja ove godine očituju Vlade obiju država te usvoje ovu zajedničku inicijativu, vezanu uz gospodarski oporavak, turizam i jačanje javnog prijevoza. (Više na Radio Mrežnica)