Aktualno OG sada Ogulin

Odražana promocija knjige Arsena Silića “PLITVICE IZ ROVA”

Jučer je, u prostoru dvorane župnog doma župe Sv. Križa u Ogulinu upriličena promocija knjige “PLITVICE IZ ROVA” autora Arsena Silića, pripadnika MUP-a RH koji se među zadnjima 1991. godine  povukao s okupiranih Plitvica. Radi se o memoarskom materijalu koji se odnosi na relativno kratko razdoblje 1991. godine kad je grupa policajaca nakon “Krvavog Uskrsa” ostala na Plitvicama.

JNA je tobože stala kao tampon zona između Plitvica i hrvatske policije koja se povukla na Koranski most. Grupa policajaca je ostala u srpskom okruženju na Plitvicama. JNA je formalno jamčila njihovu sigurnost a zapravo su bili taoci. Bez hrane i vode, izloženi psihičkom uznemirivanju čekali su čudo. Razapeti između povjerene zadaće i osjećaja nemoći prolazili su dani u razmišljanju, dilemama…

Autor je opisao ove dane u okruženju na zadatku koji simbolizira nemoć čitave tadašnje Hrvatske da se odupre agresiji. Imali su silnu želju za slobodom, sanjali su toplinu doma i istovremeno su bili okruženi moćnim oružjem i mržnjom. Ova se hrabrost, koja graniči s ludošću, uklapa u veliki otpor jednog naroda koji je obranio slobodu i ljudsko dostojanstvo uz velike žrtve i visoku cijenu. Iako se knjiga čita s lakoćom ona nas vodi u jedno bremenito razdoblje koje će hraniti buduće generacije hrabrošću i spremnošću na žrtvu.

Arsen Silić stavio se na raspolaganje MUP-a već u ožujku 1991. Nakon akcije na Plitvicama pripadnik je PS Delnice. Danas živi u Delnicama. (ogp/M.P./foto:facebook Župa Sv. Križa Ogulin)