Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Poruka Vladi s Pantovčaka: Nagrađujte cijepljenje!

Velibor Mačkić, savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju, u Točki na tjedan komentirao je najavu Vlade da bi poslodavcima čiji se radnici ne žele cijepiti mogla uskratiti potpore. Kaže kako smatra da bi bolje prošla politika nagrađivanja onih koji se cijepe nego kažnjavanje onih koji to ne žele.

Što mislite o ideji Vlade da se cijepljenjem uvjetuju potpore za poslodavce?

Osobno ne vidim način na koji bi vaš šef vas mogao natjerati da to napravite. Monopol nad primjenom sile ima država. To mi se čini malo refleksivni intervencionirazm, kad već početkom srpnja dižemo frku oko toga. Imali smo čitav set tih suboptimalnih odluka… Primarna stvar, od starta se to trebalo drugačije postaviit. Trebao je parlament neke stvari donijeti jasnom odlukom, dvotrećinskom većinom. Ne čini mi se to pravednim rješenje i ne vidim na koji način bi se to moglo napraviti.Treba li se država ponašati jednako prema svojim zaposlenim?

Tu zalazimo u pitanje toga da je država postala davatelj posljednjeg utočišta, najveći poslodavac. Vidjeli smo prošle godine nekoliko načina kako taj problem rješavati. Ako smo išli na taj način pomoć poslodavcima i radnicma u privatnom sektoru, to je sjajno, ali ne podrazumijeva neke druge stvari koje mislim da u Vladi podrazumijevaju. Ne vidim kako princip jednog tretmana svih može biti zadovoljen.

Može li se stimulirati ljude na cijepljenje a da se ne krše njihvova prava?

Igrom slučaja to je bila teme koju sam radio sa studentima. Cijepljenje je idealan primjer društvene pozitivne eksternalije, društvene koristi od cijepljenja su veće od privatnih. Ono što nam sad preostaje je poticanje potražnje. Po meni bi bilo svrsishodnije ići s nagrađivanjem nego s kažnjavanjem.

Kako?

Plaćanje javnog servisa. Svima koji su se cijepili možete to oprostiiti na određeno vrijeme. Možete im omogućiti neki vaučer pa sukladno vašim preferencijama idete na predstavu, koncert… Ne čini mi se da su zastrašivanje i prijetnja ono što će dati rezultate. Mi se ne nalazimo u studenom 2020. Treba prepoznati trenutak.

Može li naša ekonomija preživjeti još jedan lockdown?

To ćemo vidjeti. Uvjeren sam da će biti dovoljni financijski mehanizmi koje imamo na raspolaganju. Uvijek je to veliko pitanje same strukture hrvatske ekonomije. Ako bi došli do toga, to je razdoblje u kojem neki poslovni modeli trebaju biti preispitani, ali to je proces samootkrivanja poduzetništva koji je bolje ne planirati nego stvoriti preptostavke i pustiti poduzetnike da sami otkriju.(N1)