Aktualno Sport

Nakon nevjerojatne drame u Londonu, Azzurri slave povijesnu titulu kontinentalnog prvaka

TALIJANI SLAVE NASLOV EUROPSKOG PRVAKA NAKON PENALA! TUGA I SUZE ENGLEZA NA WEMBLEYJU
.

Nakon 53 godine Italija je prvak Europe, Gianluigi Donnarumma koji nije branio na najvišoj razini, na kakvu je navikao, tijekom igre zaustavio je udarce s bijele točke Sanchu i Saki, a Rashford nije zabio i Wembley je briznuo u plač. Rijeke suza slijevale su se niz stepenice podno tribina…

Azzurri su odigrali odličan i hrabar turnir, od reprezentacije koja je bila favorit iz prikrajka došli su do finala i unatoč minusu u drugoj minuti na kraju slavili. Njihovoj euforiji i suzama radosnicama nije bilo kraja…

Koliko je bilo napetih utakmica, produžetaka, penala i šokova, ovaj Euro valjda je morao završiti na takva način. Gareth Southgate uveo je u 120. minutai Rashorda i Sancha samo za “penale” i totalno promašio. Od junaka nekim odlukama postao je tragićar.

Wembley je bio pun gotovo kao u najljepša vremena, Talijana se probilo oko sedam tisuća, Englezi su mahali improviziranim peharima jer ovo je bila samo njihova večer.
Već nakon minute i 57 sekundi Engleska je vodila golom Lukea Shawa. Kane je odigrao desno gdje se Tripper probio do kaznenog prostora i centrirao, a Show na lijevoj strani ostao sam i iz prve s crte peterca pogodio od bliže vratnice. Savršeno otvaranje za totalnu euforiju i nervozu talijanskih igrača. Azzurri nisu nijednom ganjali zaostatak na Euru i već u tom času znali da bi njihova serija od 33 utakmice bez poraza mogla biti srušena.

S vremenom su uspostavili posjed, ali nije to bila moćna kombinatorika kao primjerice s Belgijancima, a kamoli protiv slabijih rivala. Dolazili su s loptom do dvadesetak metara od gola Pickforda, ponekad i u kazneni prostor, no nisu napravili nijednu šansu iz akcije. Nisu mogli probiti obranu, ostali su jalovi. Šutirali su iz daljine, osim jednom Immobile kad je bio blokiran od Stonesa. U 35. minuti Chiesa se osobodio Ricea, pojurio prema kaznenom prostoru pa pucap snažno, ali kraj vratnice. To je bila njihove najozbiljnije prijetnja u prvom dijelu.

Gareth Southgate je raspored s trojicom u obrani, u ovom susretu 3-4-3 čuvao za utakmice koje ne ocijenio najtežima. Tako je svladao Nijemce, na taj je način igrao protiv Talijana. Rano vodstvo došli ima je kao savršen bonus jer kasnije nisu često stizali do suparničkog gola. No, kad bi sijevnuli, djelovalo je opasno… Kane je odlično djelovao u međuprostoru i gurao lopte na bok, a Trippier i Shaw su prijetili iz drugog plana. Tu je igra s ofenzivnim bolovima dolazila do izražaja.

U drugom dijelu prvu prijetnju Talijanu si složili iz slobodnog udarca sa 18 metara, Insigne je pucao malo kraj vrata. U 57. minuti Chiesa je bio blokiran, a udarac Insignea obranio je Pickford. Talijani su napravili dvije zamjene i dizali ritam igre. Često hvaljeni Barella totalno je podbacio i Mancini je dao šansu Cristanteu. Berardi je ušao umjesto Immobilea.
Najkonkretnije je prijetio Federico Chiesa čija je solo akcija u 62. minuti bila najopasnija prijetnja, šut u golmanov lijevi donji kut koji je engleski vratar sjajno obranio.

Engleski odgovori bili su preko kornera. Glavom su pucali Maguire i Stones. I onda u 67. minuti 1:1. Nakon kornera i prebačene lopte s prve na drugu vratnicu, Veratti je pucao glavom, Pickford odbio u stativu, a Bonucci iz blizine zabio u vrata i postao najstariji strijelac u finalima Eura sa 34 godine i 71-nim danom.

To je bio znak za Southgatea da promijeni raspored u 4-2-3-1,, uveo je Saku umjesto Trippiera. Do kraja se igralo ravnopravno, želja za pobjedničkom golom stapala se s oprezom da se ne izgubi, bilo je bore i startove, ne i šansi za pogodak. U produžecima, nakon niza zamjena s obje strane, Tri lava su podignula glavu i dodala gas, ali teško se dolazilo do prilika. Bernardeschi je jednom dobro šutirao iz slobodnog udarca iz daljine.

Talijani su 11. srpnja 1982. u Madridu postali svjetski prvaci pobijedivši Njemačku 3:1, vjerovali su da je ovo njihov sretan datum, ali praznovjerja ne donose pobjede, samo igra, a u ovakvim utakmicama i sreća s bijele točke koju su imali. Englezi su prije utakmice demolirali neke od londonskih trgova otkidajući grane, bacajući boce i prevrtajući kontejnere, dio navijača je htio bez ulaznice na tribine u čemu ih je spriječila policija, a redari su u finišu susreta morali ganjati jednog navijača koji je utrčao u teren. Talijani su „okupirali“ trgove Milana, Rima i Napulja gdje su se susreti pratili na velikom ekranima. Duga je bila noć i nakon utakmice. (sportske.jutarnji.hr)