Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden republikance optužio da ‘napadaju demokraciju‘ dok pokušavaju ‘potkopati‘ biračko pravo


Više američkih država koje su pod kontrolom republikanaca usvojilo je ove godine glasačke restrikcije, koje je podupirao Donald Trump

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da je nacionalni imperativ da se donese zakon o biračkom pravu koji je zapeo u Kongresu, a republikance je optužio da vode “napad na demokraciju” dok pokušavaju “potkopati” biračko pravo.

Više američkih država koje su pod kontrolom republikanaca usvojilo je ove godine glasačke restrikcije, što je podupirao Bidenov prethodnik Donald Trump.

U strastvenom govoru u gradu koji se smatra mjestom rođenja nacije, Biden je rekao: “U Americi se danas događa napad; pokušaj gušenja i podrivanja glasačkog prava”, rekao je u govoru u Philadelphiji i upozorio na napad na demokraciju i slobodu.

Rekao je da se radi o “najvažnijem ispitu demokracije od građanskog rata u XIX. stoljeću”.

U gradu u kojem su nastali Deklaracija neovisnosti i američki Ustav, demokratski predsjednik je rekao da je zaštita biračkog prava “izazov ovog vremena”.

Zakon o glasačkom pravu suočava se s teškom bitkom u Kongresu, gdje su republikanci blokirali i samu raspravu o njemu.

Biden je kritizirao ono što je nazvao pokušajem da se potkopaju glasačka prava, da se komplicira glasanje manjinama, posebno Afroamerikancima. (jutarnji.hr)