Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Karin: Na aerodromu dnevno otkrijemo 5-6 turista pozitivnih na Covid-19

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 146 novozaraženih koronavirusom, a preminule su tri osobe.
Splitsko-dalmatinska županija s veseljem je otvorila svoja vrata gostima, ali s time je došlo i do porasta broja zaraženih.

  • Radovali smo se turistima, ali situaciju treba iskontrolirati tako da trebaju doći s covid potvrdama. Idu i prijedlozi da imaju i testove pri ulasku u zemlju s obzirom da delta soj prevladava ne samo u Engleskoj već i kod nas, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

Istaknula je i da na aerodromu imaju punkt gdje mogu jako dobro iskontrolirati situaciju i kod ulaska i koda izlaska turista u zemlju.

  • Na tom punktu dnevno otkrijemo 5-6 turista koji imaju pozitivan brzim test. Odmah ih stavljamo u samoizolaciju, a taj nalaz potvrđujemo s PCR testom. Nakon 10 dana opet uzimamo bris i turist može nastaviti putovanje, rekla je Karin.

Osvrnula se na trenutnu situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

  • Situacija nije zabrinjavajuća, ali nije ni zadovoljavajuća. Brojke nam rastu, a porastao je i broj hospitaliziranih. Treba pojačati epidemiološke mjere jer dok se ne procijepimo i dok cjepivo ne počne djelovati epidemija će buknuti, rekla je istaknuvši kako je važno pridržavati se epidemioloških mjera i smanjiti okupljanja. (hrt.hr)