Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Organizatori poručili: Nije isključeno otkazivanje Olimpijskih igara

Tri dana prije svečanog otvaranja Olimpijskih igara – u Tokiju imaju gotovo rekordan broj novozaraženih koronavirusom. Bit će to dosad najneobičnije Olimpijske igre. Sa stalnim testiranjima sportaša, izolacijama i kontrolama zbog opasnosti od COVID-a.

Još jedno otkazivanje Olimpijskih igara, čini se, malo je vjerojatno. Štoviše, Japanci su ovih dana najavljivali ublažavanje protuepidemijskih mjera za područje Tokija i obližnjih prefektura. No, nakon niza konzultacija s Olimpijskim odborom, sve je izglednije da će japanska Vlada produljiti aktualna ograničenja na još mjesec dana, što znači da će se i Olimpijske igre, koje počinju 23. srpnja, a završavaju 8. kolovoza, održati dok će na snazi biti ograničenje kretanja.

  • Ne možemo predvidjeti što će se dogoditi s brojem slučajeva koronavirusa ovdje u Tokiju. Stoga ćemo narednih dana obaviti razgovore s svim mjerodavnim u organizaciji Olimpijskih igara kako bi utvrdili što ćemo napraviti ukoliko naglo dođe do porasta broja zaraženih, kaže Toshiro Muto, CEO Tokyo 2020.

Zdravstveni stručnjaci već tjednima govore da bi održavanje Igara bez nazočnosti gledatelja bila najmanje rizična opcija po pitanju pokretanja novog širenja koronavirusa, što brine lokalno stanovništvo.

Organizatori su već prije odlučili zabraniti dolazak inozemnim posjetiteljima i postavili su limit za domaće sportske zaljubljenike na 50% kapaciteta tribina, odnosno najviše 10.000 gledatelja, kako bi spriječili eventualni novi val zaraza.

  • Nisam sigurna da je pošteno reći da se redovito pojavljuju slučajevi COVID-19, no, mislim da se svi trude prirediti sigurne igre za sve. Redovito se obavljaju svi protokoli, testovi kroz koje svi prolaze, sportaši, treneri ili članovi pratnje unutar olimpijskog sela. Zasad ne vidim ni nekakvu zabrinutost kod natjecatelja. Svi su uzbuđeni i jedva čekaju da Igre počnu, dodaje Kirsty Coventry, predsjednica atletskog povjerenstva, OI.

U Japanu nisu zabilježeni masovni slučajevi širenja bolesti Covid-19, kao u nekim drugim dijelovima svijeta, ali je više od 800.000 stanovnika “zemlje izlazećeg Sunca” bilo zaraženo koronavirusom, a 14.800 oboljelih od Covida-19 je preminulo. No, cijepljenje protiv Covida-19 u Japanu nije doseglo željenu razinu popularnosti pa je samo četvrtina stanovništva primila barem jednu dozu cjepiva. (hrt.hr)