Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nova studija: Osam tjedana razmaka između doza Pfizera daje najbolju zaštitu

Duži razmak između prve i druge doze Pfizerovog cjepiva protiv učinit će da imunološki sustav proizvede više antitijela za borbu protiv infekcije, otkrili su britanski znanstvenici.

Rezultati istraživanja podupiru odluku Velike Britanije da produlji razmak između davanja prve i druge doze cjepiva na 12 tjedana od početno zadanih tri tjedna. Osam tjedana čine se najboljim vremenskim razmakom između primitka prve i druge doze cjepiva u borbi protiv delta varijante, dodaju stručnjaci, prenosi BBC.

Studiju je financirala država, a objavljena je tek u pred-tiskanom izdanju i još nije recenzirana.

Ovo su neki zaključci te studije:

i kratki i dugi intervali doziranja cjepiva Pfizer generirali su snažne imunološke odgovore u cjelini.

razmak od tri tjedna proizveo je manje neutralizirajućih antitijela koja se lijepe za virus i sprečavaju ga u zarazi ćelija u odnosu na razmak od deset tjedana,

razina antitijela padne nakon prve doze, ali razina T stanica – druge vrste imunosnih stanica – ostaje visoka,

dulji razmak između dva cjepiva doveo je do manjeg broja T stanica u cjelini, ali do većeg udjela određenog tipa ili podskupine, zvane pomoćne T stanice, koje prema istraživačima osnažuju imunološku memoriju.

Profesorica Susanna Duanchie, glavna istražiteljica u studiji Pitch na Sveučilištu Oxford, rekla je da su dvije doze bolje od jedne, ali da je vrijeme druge doze donekle fleksibilno, ovisno o okolnostima.

“Osam tjedana je najbolji razmak što se mene tiče jer ljudi sada žele cjepivo, a širi se mnogo delta soja oko nas”, rekla je te dodala: “Nažalost ne vidim da će virus nestati pa se protiv toga možemo boriti najboljom zaštitom koju imamo”.

Podaci iz javnog zdravstva iz Engleske pokazuju da Pfizer učinkovito smanjuje razine ozbiljnih bolesti, prijema u bolnicu i smrti, čak i nakon jedne doze.(N1)