Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Cvitić o nedostatku radnika: Uvozna radna snaga nije rješenje

Prema nekim procjenama Hrvatskoj nedostaje 20 tisuća sezonskih radnika.

Da sezonskih radnika itekako nedostaje složila se i Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

“Sezonskih radnika nedostaje u svim poslovima, nema razlike između niže složenih i višesložnih poslova. Međutim taj problem sezonskih radnika nije problem od danas. Ove sezone je samo kulminiralo. A kulminiralo je zbog toga jer veliki broj sezonskih radnika nije mogao čekati poziv za zapošljavanje. Poslodavci isto tako, s druge strane, nisu mogli pozvati radnike na rad jer nisu znali kad će se otvoriti granice, odnosno kad će početi normalni turizam”, rekla je HRT-u.

“Rješenje problema je dugoročno donošenje mjera od strane Vlade na način da osigura potpore turističkim poslodavcima dok god oni ne dosegnu jedan određeni nivo poslovanja u odnosu na 2019. Istovremeno mi moramo govoriti veće plaće za sve radnike u turizmu jer nama se dešava da ne odlaze samo sezonski radnici, nego odlaze i stalni radnici. Jer u ovih 17 mjeseci koliko traje korona, stalni radnici nisu dobili niti 7 punih plaća koje su inače dobivali. Cijelo ovo vrijeme mi se trudimo da nekako osiguramo kontinuitet rada i da radnici ne dobivaju otkaz, međutim značajno su primanja smanjena i to je okidač da mnogi radnici odlaze negdje drugdje raditi gdje će imati veću plaću”, naglasila je.

“Ovu godinu početak je obilježio veliko kompliciranje strane MUP-a gdje su se morali provjeravati svi podaci. Sad se to malo olakšalo. Međutim, nama nije rješenje uvozna radna snaga. Nama rješenje mora biti domaća radna snaga jer mi u ovom momentu imamo iz svih krajeva svijeta. Imamo iz Moldavije, Argentine, Nepala, Albanije, Ukrajine. To nije rješenje. Ti ljudi ne znaju naš jezik, našu kulturu i prije svega oni nisu naučili raditi taj posao”, naglasila je.

Problem nedostatka radne snage dio je hrvatskog paradoksa da na burzi imamo gotovo 130.000 ljudi, a u isto vrijeme nedostaje nam radne snage. (N1)