Aktualno Gastro Magazin

Pileća prsa u umaku s vrganjima i mascarpone sirom

Niti danas nećete ostati zakinuti za novi gastro prijedlog!

“U Gorskom kotaru su gljive često na jelovniku. Ovdje se od malih nogu uči uz starije gdje su najbolja staništa, koje gljive valja brati, kako se pravilno beru, kako se staništa čuvaju za buduće generacije te kako gljive sačuvati za zimu. Tako i moja smočnica uvijek na policama skriva teglice sušenih vrganja. Otvorim teglicu i u šumi sam! Njihov miris i okus me uvijek podsjećaju na jesen, moje omiljeno godišnje doba i na šumu. Za mjesec ili dva će krenuti nova sezona branja onih najboljih, jesenskih vrganja pa dok čekam te dane, evo recepta za jelo sa sušenim vrganjima. Sušene vrganje koristim u juhama, varivima, gulašima i uz umake za sve vrste mesa. Pileća prsa i gljive se ljube.” – poručuje u svom novom gastro prijedlogu naša Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

“Pileća prsa su dio piletine koji se vrlo lako presuši kod pripreme. Često ga paniramo ili pečemo na roštilju, ali meni su najdraža ovako, začinjena, kratko pečena s obje strane pa s nekim finim umakom koji čuva sočnost. Na ovaj način možete pripremiti i pureća prsa, teleće , svinjske ili juneće odreske pa samo prilagoditi duljinu termičke obrade mesa. Pošto je sezona mladog krumpira, uz ovo jelo sam poslužila domaći, sitni, crveni, mladi krumpir pripremljen na masti.” – kaže Vanja.

Sastojci za pileća prsa u umaku s vrganjima i mascarpone sirom (za 4 osobe):

500-600 g pilećih prsa
3-4 šake sušenih vrganja (možete staviti i svježe)
1-2 dl bijelog vina (koristila sam graševinu)
1-2 dl pilećeg temeljca
žlica maslaca
žlica mascarpone sira
sol
šereni papar u zrnu
majčina dušica (koristila sam sušenu)
list peršina
glatko brašno

Priprema:

Sušene vrganje zdrobite i prelijte s toplom vodom. Ostavite da povuku vlagu nabubre. Ukoliko koristite svježe, samo ih obrišite ubrusom te nasjeckajte na listiće.

Pileća prsa narežite na komade/file. Začinite solju i paprom te jednu stranu mesa uvaljajte u glatko brašno. U tavi rastopite žlicu maslaca pa meso stavite na onu stranu koja je pobrašnjena. Kada se zazlati, okrenite meso. Kada je meso s obje strane pečeno, izvadite piletinu i poklopljenu spremite sa strane.

Na masnoći od mesa kratko propirjajte ocijeđene gljive. Dolijte malo vode u kojoj su se namakale dok se pirjaju. Vratite meso u tavu s gljivama te dodajte vino. Pirjajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari. Podlijte s ugrijanim temeljcem, dodajte začine (koristila sam malo majčine dušice) i poklopite. Neka se krčka na laganoj vatri. Ukoliko je potrebno, dolijevajte tekućinu. Nakon 15-ak min je jelo gotovo i pripazite da ne prekuhate piletinu. Pred kraj kuhanja dodajte žlicu mascarpone sira i malo promiješajte da se rastopi i da meso bude obloženo umakom. Po ukusu dodajte još soli ili papra.

Poslužite uz omiljeni prilog te pospite svježim peršinovim listom. Dobar tek! (gorskikotao.com)