Sport

Naši tenisači ispisali povijest! Paviću i Mektiću olimpijsko zlato, Čiliću i Dodigu srebro!

Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u parovima, a srebro ide Marinu Čiliću i Ivanu Dodigu.
Najbolji svjetski par sjajno je otvorio finale i već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis.

U trećem gemu imali su još dvije break lopte, a pri vodstvu 3-1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig su izvukli oba gema. Međutim, nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6-4.

U drugom setu su Čilić i Dodig odigrali daleko bolje i svoju priliku su dočekali u šestoj igri ostvarivši break za 4-2. Bio je to prvi servis koji su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i sa 6-3 osvojili drugi set.

Hrvatski finale razriješen je u “super tie-breaku” do 10 bodova. Mektić i Pavić poveli su s čak 6-0 uz dva minibreaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis napravivši veliki korak prema pobjedi.

Vodili su 7-1, no Čilić i Dodig su zaprijetili smanjivši na 8-6. Ipak, iduća dva poena otišla su na Mektićevu i Pavićevu stranu.

Hrvatska je s dvije nove medalje, teniskim zlatom i srebrom, stigla do ukupno šest medalja u Tokiju – tri zlata, srebro i dvije bronce.

Dodajmo i kako hrvatski tenis sada ima pet medalja na Olimpijskim igrama – zlato, srebro i tri bronce.

Do Tokija bronce su osvajali Goran Ivanišević u singlu i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni (1992.), te Mario Ančić i Ivan Ljubičić u konkurenciji parova u Ateni (2004.).

Mektić i Pavić ove su sezone osvojili ukupno devet naslova, pri čemu Wimbledon, te sada i olimpijsko zlato.

Sezonu su otvorili pobjedom u Antalyju gdje su prvi put igrali zajedno u paru. Potom su pobijedili na Murray River Open u Melbourneu, Rotterdamu, Miamiju, Monte Carlu, Rimu, Eastborneu, Wimbledonu i sada OI.

U susretu za treće mjesto Novozelanđani Marcus Daniell i Michael Venus su pobijedili Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 7-6 (3), 6-2.

Prva je to teniska medalja za Novi Zeland u povijesti olimpijskih igra. (hrt.hr)