Aktualno Županija

Vodni val na Dobri – Mirela Jakuš Froebe u programu Radio Mrežnice svjedočila jučerašnjoj drami svog života

“Vodni val stigao je u par sekundi. Mislila sam da je to moj kraj. Padala sam i borila se za život” – piše Radio Mrežnica.

Mirela Jakuš Froebe jedna je od onih koja je jučer doživjela i što je važnije – preživjela, vodni val s Hidroelektrane Lešće koji je pušten u po’ bijela dana. Kad je sa svojim psićem otišla osvježiti se na rijeku Dobru, nije ni slutila da će pred njom biti drama života.

O strahovitom vodnom valu koji je satima nosio sve pred sobom, otjerao kupače i mnoge doveo u životnu opasnost, pisali smo jučer ovdje.

Nije nikakva tajna kako se s HE Lešće stalno “oslobađaju” vodni valovi koji dignu razinu Dobre za barem metar i donesu sa sobom ogromnu količinu hladne vode koja nosi sve pred sobom. Bez obzira na godišnje doba, vodni val s Lešća nosi sve pred sobom, a ovi ljetni osobito su opasni. Svjedoči to i naša sugovornica. Kad je jučer otišla na Krvavi mlin, poznato kupalište na rijeci Dobri kod Stativa, Mirela nije ni slutila da će joj život biti u opasnosti. Bila je sredina dana, vrući ljetni dan.

U par sekundi stigao je val i poklopio me
– Mnogima je ta lokacija poznata, kupalište je zgodno i pristupačno, kupala sam se ispod slapa. U jednom sam trenutku zaronila i znate i sami, koliko prosječnom čovjeku treba da zaroni i izroni, dakle točno toliko je trebalo vodnom valu da mene i mog psa u potpunosti poklopi, priča Mirela danas u programu Radio Mrežnice.

Bili su to trenuci do katastrofe i vjerojatnog utapanja. – U par sekundi poklopio me ogroman vodeni val. Jedva sam izronila, nisam mogla van nikako, a kad sam nekako uspjela se izdići iz vode, tome nije bilo kraja. Jednostavno, ne očekujete takvo “povišenje” vode u sekundama. Na jedvite jade izvukla sam se uz krajnje napore i izvući se sa slapa. Prekoračila sam preko
kamenog “mola”, sva sam izlupana, izgrebana, pala sam stotinu puta dok sam se borila izaći van, poklopilo me još par puta, priča nam Mirela.
Koliko je spašavala sebe, toliko je spašavala i svog psića kojeg je vrtlog i val nosio, a kako nam kaže, da bi situacija bila još gora, nikog nije bilo blizu da im pomogne. – Strašni su to bili trenuci, već sam se oprostila sa svime, pripovijeda Mirela. Onda je krenula po još jedan udah, duboki, i uspjela se konačno primiti za veći kamen i izvući iz nabujale Dobre van. – Vjerujte mi, u životu nisam doživjela ovo, niti ovoliki strah, govori još sva u šoku.

Mirela vesla na divljim vodama i odlična je plivačica
Za one “mudrijaše” koji bi ovo željeli pripisati nemuštosti ili možda lošim plivačkim sposobnostima, odmah ćemo zatvoriti usta. Mirela je sjajna plivačica, bavi se veslanjem na divljim vodama i nije se jučer počela “brčkati” u rijeci.

-Ovo jučer bilo je prestrašno. Prijavila sam sve policiji, podići ću tužbu, a molim da ukoliko se netko od slušatelja ima slična iskustva, mogu mi se javiti. Želim da zajednički počnemo djelovati u tom smislu. Pasivnost na djelovanje HE Lešće i da rade što ih volja i kad god ih volja, ponižavajuće je za svakog stanovnika uz Dobru. To je naše mjesto za život, naša rijeka, naš kraj, kaže Mirela.

Mirela je spremna s istomišljenicima organizirati se, bilo u udrugu, bilo u inicijativu, kako god bilo da se više stane na kraj ovome i zajedničkim snagama se suprotstave sve ovome što se događa na rijeci Dobri.

– Neću šutjeti i trpjeti više, kaže Mirela. Nikakve najave tog puštanja nije bilo, ni alarma ni zvučnih signala koji se inače, uredno javljaju vikendima da nam obznane da je podne, kaže ova hrabra i odlučna žena.

Ovo je bio pokušaj ubojstva, ne zavaravajmo se
Ne može vjerovati, kako kaže, da je netko u HE Lešće mogao jučer stisnuti gumb ili što već, da otvori branu, pusti vodni val usred bijelog dana u kojem se kupaju brojni ljudi i djeca. -Zašto se ne obaviještava, tko je odgovoran, to je pokušaj ubojstva, nemojmo umanjivati činjenično stanje, kaže Mirela.

Na žalost, Mirela nije jedina koja je jučer doživjela situaciju u kojoj se pitaš – Je li ovo moj kraj?

Apelirala je još jedanput na sve da joj se jave, da se organiziramo i počnemo konkretno djelovati kako bismo spasili Dobru, ali prije svega, živote ljudi.

Brojni komentari na ovu temu ostavljeni su i na FB Radio Mrežnice. (radio mrežnica.hr)