Aktualno Gastro Magazin

Goranski lovački gulaš u kotliću

Gorski kotar je poznat po tradiciji lova i jelima od divljači. Među glavne specijalitete spada lovački gulaš u kotliću. Tradicionalno, priprema se na masti, meso divljači se paca dan prije, a kuha se u kotliću na tronošcu iznad vatre. Uz njega se poslužuju lovačke knedle od kruha, palenta ili domaći kruh. Svaki pravi goranski gurman ima “svoj” recept i svoj tajni sastojak, a u Vrbovskom postoji i cijeli festival natjecanja u kuhanju ovog specijaliteta, Kotlićfest.

Sastojci za goranski gulaš u kotliću :

1 kg junećeg mesa od lopatice
1 kg mesa divljači (srnetina, veprovina)
2 kg luka (ljubičasti je bolji)
3 režnja češnjaka
domaća svinjska mast (2 žlice)
domaća slanina (odokativno narezati na sitne kockice i popržiti na masti s lukom)
temeljac za podlijevanje
vino (za pac, podlijevanje i guc)
mljevena slatka paprika ( 1 žlica)
chili papričice (svježe ili suha)
rajčica (može svježa ili žlica koncentrata)
sol i papar po želji
suhi ili svježi vrganji
lovorov list
bobice kleke ili brinje (ne pretjerati, par zrna je dovoljno)
sjeckani peršinov list
Ja još stavljam malo ružmarina, korjenasto povrće (mrkva, celer) te jednu jabuku. Može se dodati i žlica šljivovog pekmeza na kraju ili nasjeckati suhe šljive jer divljač i šljive se ljube.

Meso se dan ranije nareže na kockice i stavlja u mješavinu vina, malo vode, lovora, papra u zrnu i par režnjeva češnjaka.

Postupak:

Kada se mast otopi i počne cvrčati, doda se slanina na kockice luk, korjenasto povrće, jabuka i lovor. Kada luk postane staklast i lagano se zaprži, dodaje se češnjak i crvena mljevena paprika. Pazite da ne zagori da ne bude gorko. Zatim stavljamo meso koje lagano dinstamo sa svih strana. Podlije se vinom i temeljcem te po potrebi i vodom. Kuha se dobrih 2 sata, neka lagano krčka. Za to vrijeme se sjedi uz vatru i kreće zezancija. (Mislim da je to ključni sastojak jela). Pred kraj kuhanja stavljamo ostale začine i vrganje. Mi volimo ljuto no nemojte pretjerivati, lako svatko doda u tanjur još ljutine. Peršin pospite na samom kraju. Dobar tek! (tekst/foto:gorskikotao.com)