Aktualno Županija

KAportal provjerio kolike su plaće hrvatskih župana – karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin je u “top pet” najplaćenijih

Već nakon stupanja na funkciju zamjenice župana koja obnaša funkciju župana, Furdek Hajdin „uzela“ si Jelićevu plaću od 17.751 kuna, a u ovom mandatu ona iznosi 18.333 kuna, piše KAPORTAL.

Na netom održanim lokalnim izborima, hrvatski birači birali su dvadeset župana, koji su se, vjerujemo, nakon gotovo dva mjeseca od početka obnašanja dužnosti uhodali u novi posao. Većini nakon reizbora to i nije bilo ni potrebno. Novi mandat donio je niz obveza i programa koji se moraju realizirati u narednom četverogodišnjem razdoblju, a kako to biva, odgovornost i pozicija nose i svoju financijsku dobit.

Zavirili smo tako u visinu plaća aktualnih župana, koju si je, doduše, sami određuju. Većina njih dužnost obavlja profesionalno, a najniža mjesečna neto plaća kraće se od nepunih 15 tisuća kuna, i to župana Međimurske županije Matije Posavca, do rekordnih gotovo 20 tisuća kuna slavonskih župana, onog Ivana Anušića iz Osječko-baranjske i novoizabranog iz Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića. Opširnije na KAportalu.