Aktualno OG sada Ogulin

Povjerenstvo izvršilo pregled cesta predanih sa ŽUC-a na Grad Ogulin – gradu predane „izraubane“ ceste

OVAKO SU TO ONI “ODRŽAVALI”

U veljači ove godine, odlukom resornog ministarstva, u nadležnost Grada Ogulina prebačeno je pet javnih cesta s kojima je do tada upravljala Županijska uprava za ceste Karlovac (ŽUC). Primopredaja cesta je izvršena 1. lipnja ove godine.

Cijela priča s prijenosom cesta započela je još u ožujku kada su predstavnici ŽUC-a jednostrano utvrdili datum primopredaje te je izvršili bez sudjelovanja predstavnika Grada Ogulina. Naravno da s time predstavnici povjerenstva imenovani od Grada Ogulina nisu bili suglasni te je upućen prigovor s prijedlogom zajedničkog sastanka koji se održao s prvim danom mjeseca lipnja kada je ponovno izvršen prijenos i primopredaja u kojoj su sudjelovali i predstavnici Grada Ogulina.

Obilaskom cesta na terenu su utvrđeni brojni nedostaci i izuzetno loše stanje cesta. Radi se o cestama koje godinama nisu održavane, a njihovo dovođenje u odgovarajuće stanje predstavljat će iznimno financijsko opterećenje za Grad Ogulin. Proračunom Grada Ogulina za 2021. godinu za tekuće održavanje svih cesta raspoloživo je 1,7 milijuna kuna a za investicijsko održavanje 2,3 milijuna kuna. Sredstva za tekuće održavanje namijenjena su za radove kao što je „krpanje“ postojećih cesta, sanacije šteta i slično. Sredstva za investicijsko održavanje namijenjena su za veće investicije kao što su gradnja mostova, rekonstrukcije cesta i slično.

Koliko su preuzete ceste „izraubane“ može se vidjeti na primjeru Lomošćanske ulice, na kojoj je stari armiranobetonski most iz 1900. godine, prvi takav izgrađen u Hrvatskoj. Zbog neodržavanja potpuno je propao te ga treba srušiti i na njegovom mjestu izgraditi novi, što će građane Ogulina koštati oko 2 milijuna kuna ili cijeli jedan godišnji proračun za izvanredno održavanje, a to znači da za nikakve druge investicije u ceste neće biti novca.

Što se tiče samog mosta u tijeku je priprema dokumentacije za provedbu javne nabave za izradu projektne dokumentacije, a natječaj je planiran u kolovozu ove godine.

Sredstva raspoloživa u gradskom proračunu nedostatna su da se samo pet „izraubanih“ cesta preuzetih od županijskih cesta vrate u odgovarajuće stanje, a na njih treba dodati još ostalih 300 kilometara cesta u nadležnosti Grada Ogulina koje također treba održavati.

Sa Županijske uprave na ceste Karlovac u nadležnost Grada Ogulina prebačene su slijedeće ceste:

• LC 34100 Drenovac – D 42 – Bukovnik dužine 3,3 km

• LC 34101 Ogulin (D 42) – B. Frankopana – Ogulin (D 42) dužine 1,6 km

• LC 34129 Krakar – Radojčići (Ž 5191) dužine 2,0 km

• LC 34130 Tomići – Trbovići (Ž 5191) dužine 3,1 km

• LC 34131 Drežnica (Ž 5191) – Podbitoraj dužine 2,6 km

Inače, OGportal je još 10. svibnja ove godine (za koji dan bit će tri mjeseca!!) poslao upit o ovom problemu na tri adrese u Ministarstvu prometa. Od tada smo ih još jednom podsjetili na poslani upit, te prije nekoliko dana poslali novi upit uz podsjetnik na onaj prijašnji. Bit će da su gospoda u Ministarstvu prometa straaaašno zauzeta (možda rade na održavanju cesta?) pa još nisu stigli odgovoriti, ali mi ne odustajemo.

A u kakvom su stanju navedene prometnice  koje je ŽUC  do sada “održavao”može se vidjeti na priloženim fotografijama.