Aktualno Županija

Uskoro promjena cijene odvoza otpada u Karlovcu. Mandić: Učinit ćemo sve da to ne bude veliki udar na građane


Na Gazi je danas započela podjela smeđih spremnika za biootpad. Njih 1100 prvo će dobiti stambene zgrade, a onda i obiteljske kuće javlja Radio Mrežnica.

U Karlovcu je, na Gazi, započela podjela ukupno 1100 smeđih spremnika od 80 do 360 litara za biootpad. Istovremeno tvrtka Čistoća dijeli i biorazgradive vrećice u koje se taj otpad sakuplja.

Prvo su na redu stambene zgrade, kaže direktor Tomislav Polić.

-Podjela spremnika je započela s Gradskom četvrti Gaza, sljedeći tjedan nastavljamo s iduće dvije gradske četvrti tako da bi uskoro vrijeme podijelili po svim gradskim četvrtima kolektivnom stanovanju, a nakon toga idemo i u podjelu pojedinačnom stanovanju.


Smeđi spremnici, zajedno sa žutima, zelenima i plavima prije toga, ukupno su vrijedni 7 milijuna kuna. Nabavljeni su najvećim dijelom EU novcem zbog čega odvoz otpada u proteklom razdoblju, od 2013., u Karlovcu nije poskupljivao. No, novi je zakon o gospodarenju otpadom stupio na snagu pa Grad Karlovac mora donijeti i novu odluku do kraja siječnja iduće godine. A hoće li doći i do poskupljenja odvoza otpada, gradonačelnik Damir Mandić kaže:

-Već sada mogu najaviti da ćemo Odluku sukladno zakonu pustiti u javno savjetovanje krajem rujna. Nakon što donesemo odluku krajem siječnja, gradska tvrtka Čistoća ima rok od tri mjeseca za prijedlog odluke o varijabilnom dijelu cijene. Mi ćemo stvarno učiniti da, i ako dođe do povećanja, to ne bude veliki udar. Po nekim našim procjenama on zaista ne bi trebao biti velik, rekao je Mandić. (Radio Mrežnica)