Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Talibani ‘preuzimaju’ Afganistan, najveću cijenu plaćaju civili

Talibani su zauzeli prvi glavni grad neke afganistanske pokrajine i ubili vodećeg medijskog i informacijskog dužnosnika afganistanske vlade u Kabulu, zadajući dvostruki udarac vladajućima koji uživaju podršku Zapada. Glasnogovornik policije u sjevernoj pokrajini Nimroz rekao je da je glavni grad Zaranj pao u ruke islamista zbog nedostatka vladinih snaga.
Strani vojnici privode kraju svoje povlačenje iz Afganistana, a talibani su intenzivirali napade kako bi porazili vladu koju podržavaju Sjedinjene Države. Talibani su proteklih mjeseci zauzeli desetke okruga i graničnih prijelaza i pritisnuli nekoliko glavnih gradova pokrajina, uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu. Zaranj je prvi pokrajinski glavni grad koju su osvojili pobunjenici otkako se SAD s talibanima dogovorio o povlačenju američkih snaga u veljači 2020..

Lokalni izvor rekao je da su talibani zauzeli guvernerov ured, sjedište policije i kamp blizu iranske granice. Talibanski izvori rekli su da skupina slavi vojni uspjeh te da će pad Zaranja podići moral njihovih boraca u drugim pokrajinama. Zapovjednik talibana, koji je htio ostati anoniman, rekao je da Zaranj ima stratešku važnost jer se nalazi blizu granice s Iranom. “Ovo je početak i gledajte kako će druge pokrajine uskoro pasti u naše ruke”, rekao je.

Talibani su u petak u Kabulu ubili vodećeg medijskog i informacijskog dužnosnika afganistanske vlade. Ubojstvo Dawe Khana Menapala, čelnika vladinog Centra za medije i informacije (GMIC), zadnje je u nizu koje talibani izvršavaju kako bi oslabili lvadu Ašrafa Ganija vladu koju podržava Zapad.
Najviši američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson na Twitteru je napisao kako ga je ražalostilo ubojstvo Menapala kojeg je nazvao prijateljem i kolegom čija je karijera bila usredotočena na davanje istinitih informacija svim Afganistancima. Ova ubojstva napad su na ljudska prava i slobodu govora Afganistanaca, naglasio je Wilson.

Na ulazu u Kandahar kontrolne točke vladinih snaga, nadziru samo tri od 17 okruga istoimene pokrajine. Tisuće civila napustile su svoje domove, zbjegovi se slijevaju u grad koji je pod talibanskom opsadom.

U planinskom području sjevernog Afganistana, u kojemu vladaju uglavnom šijitski muslimani Hazari, a koje suniti talibani smatraju hereticima, guvernerka Salima Mazari potrazi je za borcima koji će se suprotstaviti nadirućem zlu. Dosad je unovačila njih 600-tinjak.

  • Naši borci nisu imali oružje, ali prodali su svoju stoku, pa čak i zemlju kako bi ga kupili. U zonama borbi sami kupuju metke. Na prvoj su liniji bojišta danonoćno, nitko im za to ne plaća. Mnogi su i pognuli, ali nitko za to ne mari, nažalost, kaže guvernerka okruga Charkint u pokrajini Balk.

Jedna od najžešćih bojišnica jest grad Laškar Gaa, prijestolnica južne pokrajine Helmand. Ondje afganistanska vojska napada talibanske položaje iz zraka uz pomoć Amerikanaca. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price poručio je kako “SAD podupire pravedno i održivo rješenje, što zagovaraju i talibani”. Dodaje kako talibanima nije u cilju otimanje vlasti silom – kako ne bi nakon nekog vremena s nje bili silom svrgnuti.

Ovoga tjedna talibani su automobilom bombom napali rezidenciju afganistanskog ministra obrane, u gusto naseljenom središtu Kabula, pri čemu je poginulo osam civila, a 20-tak je ranjeno. Četvorica su napadača ubijena. Danas je ubijen direktor afganistanskog informativno-medijskog centra.

Susjedne zemlje boje se prelijevanja krize, posljedično i izbjegličkog vala u srednjoj Aziji. Na teritoriju Tadžikistana traje stoga zajednička vježba tadžikistanske, uzbečke i ruske vojske. U vježbu u Uzbekistanu Rusi će uključiti i četiri supersonična strateška bombardera. (hrt.hr)