Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Sloveniji 144 novozaraženih, jedan pacijent umro od covida-19

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica covida-19 umro jedan oboljeli pacijent, a potvrđeno je 144 novih zaraza, objavila je u petak slovenska vlada.

Premda je broj novozaraženih za šest manji nego prethodni dan, nadležni epidemiolozi i dalje upozoravaju da je epidemija u porastu i da je što veći odaziv na cijepljenje najbolji način za nešto mirniju jesen kad se zbog zaraznijeg delta soja virusa očekuje novi val epidemije.

Prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), tjedni prosjek zaraza u jednom danu povećao se na 118, a 14-dnevna incidencija na 65,4.

Aktivno je 1379 slučajeva zaraze, a potrebnim dozama cjepiva zaštićeno je 39,2 posto stanovništva.

Od početka epidemije do danas je u Sloveniji od posljedica covida-19 umrlo 4.430 osoba.

Epidemija je u cijelom svijetu u porastu već četiri tjedna, a epidemiološka situacija u Europi u zadnja dva tjedna jako se pogoršala, kazao je u petak na konferenciji za novinare direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Pozvao je sve necijepljene da se što prije cijepe te predstavio novu uvedenu aplikaciju pomoću koje će cijepljeni, zatim osobe koje su preboljele covid-19 ili su na testu negativni ubuduće moći odlaziti u restorane, kazališta, hotele i na okupljanja u zatvorenom prostoru.

Za provjeru covid statusa posjetitelja odčitavanjem takve aplikacije s kodom zaduženi su i odgovorni organizatori događanja, a aplikacija od osobnih podataka otkriva samo ime i prezime te godinu rođenja, kazao je Krek.

Slovenija je u EU-u među članicama s lošije procijepljenom populacijom, pa je i rizično stanovništvo starije od 80 godina procijepljeno 70 posto, što je rizik za teške ishode u novom valu epidemije, kazao je Krek.

Dodao je da je i u Sloveniji svijest o potrebni i koristima cijepljenja niska kao i na cijelom “istoku” Europe.(hrt)