Aktualno OG sada Ogulin

Gradu Ogulinu priznanje za transparentnost

U srpnju smo pisali o tome kako je Grad Ogulin od Instituta za javne financije u smislu transparentnosti proračuna dobio najveći broj bodova te je ocijenjen izvrsnom ocjenom.

Iz gradske uprave doznajemo da im je pristiglo i pisano priznanje.

Djelatnici Instituta za javne financije predstavili su rezultate sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina. Među njima našao se i Grad Ogulin, koji je po razini transparentnosti gradskog proračuna za tekuću godinu ocijenjen čistom peticom.

Podsjećamo, gradskim proračunom za 2021. godinu planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 105.165.000,00 kuna. Kako je navedeno u ovogodišnjem izdanju Proračunskog vodiča, glavni fokus prilikom izrade proračuna za 2021. godinu bio je razvoj gospodarstva, provedba projekata s ciljem povećanja zaposlenosti te prihoda građana i samog Grada, kako bi se omogućila veća izdvajanja za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, predškolski odgoj, vatrogastvo, socijalnu skrb, kulturu, sport i sve ostalo iz nadležnosti Grada, a što u konačnici utječe na bolju kvalitetu života građana.

Za one koji žele znati više, Proračun Grada Ogulina za 2021. godinu sa svim sastavnim dijelovima, objavljen je na web stranici Grada Ogulina, www.ogulin.hr.

Inače, u provedenom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su: – izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2019.; – izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020.; – prijedlog proračuna za 2021.; – izglasani proračun za 2021.; – proračunski vodič za građane za 2021.

Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Samo se proračunski obrazovani i pravovremeno informirani građani, vijećnici i novinari mogu konstruktivno uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te u kontrolu odgovornosti lokalnih vlasti.