Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tomašević objavio: Ukida se besplatan parking kod zdravstvenih ustanova u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je tjednu konferenciju za medije na kojoj je javnost obavjestio o dosadašnjim potezima.
Javni poziv za školske odbore je jučer objavljen, za 2 od 3 predstavnika u školskim odborima, obavijestio je na press konferenciji Tomašević.

‘Pozivamo još jednom sve građane koji ispunjavaju uvjete da se na njega jave’, kazao je i najavio da će danas ići pismo prema svim predsjednicikma mjesnih odbora i gradski četvrti gdje se nalaze osnovne i srednje škole da predlože članove koji bi bili članovi školskih odbora kao jedan od ona tri predstavnika Grada Zagreba u škoslkim odborima.

poster
‘Treba nam 400 ljudi da nam se građani jave. Malo smo produžili rok, rok je do 27. kolovoza, građani imaju malo više vremena da se prijave’, dodao je.Prijave će razmatrati povjerenstvo od 7 članova, među njima su četiri predstavnici gradske uprave, po tri zaposlenika Gradskog rued za obrazovanje i jedna zaposlencia stručne službe gradonačelnika. Bit će tri vanjska člana povjerenstva koji su stručnjaci i stručnjakinje u obrazovanju.

Tomašević je izvijestio da je Darko Šiško novi v.d. pročelnik Ureda za strategijsko planiranje, koji će funkciju obavljati do završetka javnog natječaja i najdruže šest mjeseci, prenosi Večernji list.

Što se tiče naknada za školske odbore, ponovio je da se smanjuju, kao i naknade za sva upravna vijeća gradskih ustanova poput kulturnih i socijalnih ustanova za nešto više od 50 posto. Te naknade su do sad bile nešto više od 500 kuna neto po sjednici, a sad će s novom odlukom biti oko 250 kuna neto po sjednici. Za neke ustanove poput zdravstvenih ustavnova nije u ingerenciji graonačelnika da to mijenja, naglasio je.

Važna je odluka i kojom se obustavlja se odluka kojom se ukida naplata parkiranja ispred svih zdravstvenih ustanova u gradu Zagrebu. ‘Zagrebački holding, podružnica Zagrebparking me tražila da se obustavi primjena odluke bivšeg gradonačelnika iz listopada kojom je bila ukinuta naplata parkiranja ispred svih Gradskih ustanova u Gradu Zagrebu. Bivši gradonačelnik je potpisao odluku da se ne naplaćuje parkiranje ispred Gradskih ustanova i zdravstvenih ustanova zbog covida. Prihvatit ću taj prijedlog s obzirom da je epidemiološka situacija povoljna i da nema takvog pritiska na zdravstvene ustanove. Efekti te mjere su upitni. I s treće strane imam na umu i financijsku situaciju u Holdingu, posebno u Zagrebparkingu, koja nije dobra. Zagrebparking ima 3500 parkirnih mjesta i novootvoreno mjesto u Svetom Duhu. Propuštenih prihoda je tu 14 milijuna kuna, a oko 5 i pol ide na garažu Sv. Duh koja se ne naplaćuje’, objasnio je Tomašević.

Tomašević je pojasnio da će se krajem kolovoza održati sastanak oko Jaruna, koji je obrasao lopočima.
Komentirao je i pitanje obnove. ‘Nama je prihvatljiv svaki model koji dovodi do brze obnove. Već sad je moguća samoobnova. Sve što može ubrzato obnovu, a svakako ako bude građanima omogućeno da sami idu obnovu podržavamo’, kazao je Tomašević.

Osvrnuo se i na informacije o tome da je supruga Miroslava Škore kupila zemljište na koje se Zagreb nije upisao, te zbog kojeg je Grad podnio tužbu.

‘Ima puno pravnih slučajeva u kojima je Grad Zagreb trebao postupati u vlastitom interesu. Tražili smo oko toga neke informacije i koliko znam dobili smo informacije da se čekala nepravomoćne presude vezano uz kćer nasljedice koja je zamijenjivala zemljište i prodala ga supruzi Miroslava Škore. S obzirom na tu presudu i u toj parnici je moguće ići u pravosudne postupke i utvrđivanje tog posjeda i vlasništva od strane Grada Zageba. To je pokrenuto, to se otkrilo od strane medija, očekujem da krene taj pravni postupak ispred Grada Zagreba i da se on riješi u interesu grada’, kazao je.

Komentirao je i zamolnicu iz BiH vezano uz generale koji su zapovijedali akcijom Bljesak. ‘Zateklo me traženje pomoći oko Stipetića. Javnost i svi traže informacije o čemu se to radi. Treba doći do objašnjenja na temelju čega se to traži. Posebice za Bljesak i akciju koja nije bila na teritoriju BiH. Načelno je politika platforme Možemo politika pomirenja, da se svaka žrtva istraži i zločin, ako ga je bilo, kazni’, kazao je Tomašević.

Upitan o problemu komaraca u Zagrebu, kazao je da ne zna što se sve poduzelo. ‘Ja imam problema s malo većim komarcima u Gradu Zagrebu. Trenutno imam toliko problema da se nisam fokusirao na komarce. Ali provjerit ću sve, i metode i koliko je učinjeno’, kazao je./Tportal/