Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novo izdanje Sarajevo film festivala otvoreno dvama filmskim premijerama

Sinoć je otvoren 27. Sarajevo Film Festival svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, ‘Deset u pola’ Danisa Tanovića i omnibusom ‘Pisma s kraja svijeta’ sarajevske klase Bele Tarra. Svečana ceremonija otvorenja Festivala u Narodnom pozorištu Sarajevo započela je dodjelom nagrade Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
‘Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizualnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije’, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.Wim Wenders će 16. kolovoza održati Masterclass u Narodnom pozorištu Sarajevo, a već od danas počet će i prikazivanje programa ‘Posvećeno”’ (Tribute To) u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva odabranih Wendersovih filmova: ‘Alice u gradovima’, ‘Buena Vista Social Club’, Pariz, Texas i do kraja svijeta’. Sarajevo Film Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije Wendersovog filma ‘Hotel od milijun dolara’, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu, čuvena triler drama s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom.Natjecateljski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala počinje ove subote, 14. kolovoza, u 19 sati u sarajevskom Narodnom pozorištu, regionalnom premijerom debitantskog filma kosovske rediteljice Luàne Bajrami. Film ‘Brdo na kojem riču lavice’ je svjetsku premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu.

Druga regionalna premijera u večeras u Natjecateljskom programu – igrani film također je debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film ‘Bebia, jedina čežnja moje duše’ svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Narodnom pozorištu bit će prikazan večeras u 21:30./tportal/