Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Talibani u ofenzivi, pada grad za gradom

Talibani su pred vratima Kabula. Svjesna opasnosti, afganistanska vlada mobilizira oružane snage dok UN upozorava na kršenje i oduzimanje afganistanskim ženama teško stečenih prava na područjima koja su zauzeli islamski ekstremisti. A tih je područja sve više.
Na ulicama četvrtog po veličini afganistanskog grada, Mazar-i Šarifa, prividan mir. Talibani su ga od jutra napadali iz više smjerova.

Prije nekoliko dana bio je ovdje i afganistanski predsjednik Ašraf Gani, s kojim talibani ne žele pregovarati, a koji danas poručuje da je prioritet ujedinjavanje svih obrambenih snaga u zemlji.

  • Znam da ste zabrinuti za svoju sadašnjost i budućnost. Uvjeravam vas da ću biti usredotočen na sprečavanje daljnje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja. Moja je povijesna odgovornost da pokušam spriječiti ovaj nametnuti rat, koji je doveo do ubijanja nedužnih i gubitka svih vaših postignuća u posljednjih 20 godina, kazao je Gani.

Sigurnosne mjere u Kabulu su na najvišem stupnju. Iako Amerikanci poručuju da afganistanska prijestolnica nije u neposrednoj opasnosti barem još mjesec dana, talibani su pred vratima, desetak kilometara južno. Kabul je jedan od samo tri preostala velika grada koji nisu pod njihovom kontrolom.

  • Duboko sam zabrinut zbog talibanskog ograničavanja ljudskih prava na područjima koja su zauzeli, osobito prava žena i novinara. Boli me srce kada čitam izvještaje o tome da se afganistanskim djevojčicama i ženama oduzimaju teško stečena prava, to je strašno, poručio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Bijela kuća šalje u svijet fotografije predsjednika Joea Bidena kojega o stanju u Afganistanu informiraju najbliži suradnici.

Za to vrijeme, u kabulskoj psihozi, oni koji su surađivali s američkom vojskom očekuju spas.

  • Služili smo američkim vojnicima, ali i svima ostalima iz koalicijskih snaga. Moraju se pobrinuti za nas. Sada je red da oni pomognu nama. Jer mi smo pomogli njima, čuvali smo im glavu na ramenu. Mi smo bili posrednik između dviju kultura, bez prevoditelja ne bi učinili ništa, smatra Ali, bivši prevoditelj američkih specijalnih postrojbi.

Kanadska vlada spremna je primiti 20.000 afganistanskih izbjeglica, onih koji su njezinim vojnicima pomagali na terenu, a s dolaskom talibana postaju glineni golubovi.

Marco Mendicino, kanadski ministar imigracije, kaže da će biti usmjereni na osobito ranjive skupine izbjeglica – hrabre žene, aktiviste za ljudska prava, novinare, pripadnike ugroženih vjerskih skupina, pripadnike LGBT zajednice i članove obitelji već preseljenih prevoditelja.

U Pentagonu ne kriju da su zabrinuti zbog brzine talibanskog nadiranja. Ponavljaju, međutim, da odgovor na to moraju dati afganistanske sigurnosne snage i politički lideri napaćene zemlje.

  • Talibani će preuzeti vlast u Afganistanu za nekoliko tjedana. Unatoč onomu što tvrde, dopustit će povratak al-Qaide u zemlju. Ona će početi ponovno izgrađivati svoju strukturu, ne samo uz pomoć boraca iz Afganistana i Pakistana nego i onih koji su već dugo u Iranu. Očekujem da će ekstremisti iz cijeloga svijeta sljedećih mjeseci pohitati u Afganistan kako bi proslavili svojevrsni američki poraz, rekao je bivši v.d. direktora CIA-e Michel Morell.

NATO i Amerika već su digli sidro, u priči u kojoj se zapravo zrcali povijesni i najveći poraz Sjevernoatlantskog saveza dosad. (hrt.hr)