Aktualno Gastro Magazin

Kolačići s voćem

Ljeto je u punom zamahu, kolovoz je vruć i u Gorskom kotaru, ali su noći ugodne, zvjezdane i svježe pa se lijepo spava. Ličanki koja je odrasla u Gorskom kotaru ove vrućine nisu prijatelj, ne osjećam se ugodno pa tako i u kuhinji izbjegavam paljenje pećnice osim ako nemam jako dobar razlog za to. No baš volim kolovoz jer su u tom mjesecu rođendani mog brata i moje majke i jer beremo plodove u našem povrtnjaku i voćnjaku. Upravo to obilje voća koje nam je dostupno u ovim mjesecima neka vam posluži kao inspiracija za ove kolačiće. Možete ih napuniti nekim omiljenim voćem, breskvama, kruškama, jabukama, šljivama… Bitno je da je voće krupnije jer se radi o komadu voća umotanom u prekrasno prozračno i lagano tijesto. Kolačići su brzo gotovi, a potrebno vam je samo malo vještine kod izrezivanja i motanja.

Pošto sam imala jako zrele i slatke kruške i breskve, u kolačiće sam stavila vrlo malo šećera. Izvana su fino hrskavi, a unutra meko i sočno voće. Za mene savršen spoj. Za dodatnu hrskavost sam preko voća, prije motanja, posula listiće badema. Bilo bi jako ukusno i s nekom drugom kombinacijom orašastih plodova pa se poigrajte okusima. Ako radite s jabukama ili šljivama, svakako im dodajte cimet jer se taj začin baš jako ljubi s tim voćem.

Za rezanje sam koristila nazubljeni kotačić, ali naravno da možete koristiti nož kojeg umočite u brašno da vam se ne lijepi.

Sastojci za kolačiće s voćem:

190 g glatkog brašna
30 g oštrog brašna
110 g maslaca
3 žlice kiselog vrhnja ili milerama
1-2 žlice hladne vode
prstohvat soli
1 vanilin šećer
ribana limunova korica
voće po želji
listići badema
Priprema:

Pomiješajte obje vrste brašna i prstohvat soli. Naribajte hladni maslac u smjesu i natrljajte rukama. Dobit ćete pjeskovitu smjesu. Dodajte vanilin šećer, naribanu limunovu koricu, vrhnje ili mileram te umijesite glatko tijesto. Ukoliko je suho, slobodno dodajte žlicu ili dvije jako hladne vode. Premjestite tijesto na pobrašnjenu podlogu pa ga kratko izmijesite. Zamotajte ga u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak dok ne pripremite voće za nadjev.

Operite i očistite voće. Koristila sam breskve i kruške, trebalo mi je po 2 komada za ovu količinu tijesta. Breskve i kruške sam ogulila pa prepolovila te narezala na deblje kriške. U jedan kolačić ide jedna kriška.

Upalite pećnicu i zagrijte na 200 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u krug (slobodno dodajte brašna da vam se ne lijepi) pa krug podijelite na 8 trokuta. Svaki trokut malo zarežite od vrha do sredine baze 2 do 3 puta (vidljivo na slikama). Na bazu trokuta stavite krišku voća. Pospite malo šećera ako voće nije dovoljno slatko. Krišku voća pospite listićima badema. Zamotajte kolačić od voća prema špicu trokuta tako da vam zarezani dio bude gore, a spoj dolje (poput kiflice). Poslažite ih u lim i pecite na 200 stupnjeva dok ne porumene (nekih 20 do 25 min, ovisno o pećnici). Pospite ih šećerom u prahu dok su mlaki i uživajte! (gorskikotao.com)