Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael će starije od 40 godina cijepiti trećom dozom

Izrael je odlučio sniziti na 40 godina minimalnu dob za primanje treće doze cjepiva protiv koronavirusa kako bi suzbio porast broja zaraženih delta sojem, rekao je u četvrtak ministar zdravstva.

  • Imamo cjepivo za sve i sada svi koji imaju 40 godina i više mogu primiti treću dozu, objavio je na Twitteru Nitzan Horowitz.
  • Cjepivo je djelotvorno, zaustavimo deltu, dodao je ministar, misleći pritom na zarazniju inačicu virusa.

Treća doza počet će se u nedjelju davati Izraelcima koji imaju 40 godina i više.

Židovska država je prije tri tjedna počela kampanju kako bi omogućila osobama starijima od 60 godina da prime treću dozu, većinom Pfizer/BioNTechova cjepiva. Dana 13. kolovoza prvi put je snizila dobnu granicu na 50 godina za primanje treće doze.

Svjetska zdravstvena organizacija se zauzela za moratorij na davanje treće doze kako bi više cjepiva ostalo za siromašne zemlje, gdje je stopa procijepljenosti i dalje niska.

Premijer Naftali Bennett je odgovorio da primanje treće doze u Izraelu, zemlji s devet milijuna stanovnika, neće utjecati na svjetske zalihe i omogućit će da se ispita djelotvornost primanja treće doze.

U Izraelu je ukupno prijavljeno više od 970.000 zaraženih i više od 6.700 umrlih. Više od 5,4 milijuna ljudi primilo je dvije doze, ili 58 posto stanovništva, a oko 1,2 milijuna primilo je treću dozu.

Izrael je bio među prvim zemljama koje su još sredinom prosinca pokrenule veliku kampanju cijepljenja zahvaljujući ugovoru s Pfizerom koji mu je ubrzo, uz naplatu, dopremio milijune doza u zamjenu za podatke o djelotvornosti cjepiva u stanovništvu.

Zahvaljujući kampanji drastično je smanjen broj zaraženih, ali zadnjih tjedana ponovo raste njihov broj zbog širenja delta inačice virusa među necijepljenim odraslim osobama, ali i onih koji su cijepljeni prije više od šest mjeseci. (hrt.hr)