Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pitali smo ministra Radmana zašto grade kapelu, a ne Baniju: ‘Život ne staje, ide dalje…’

BANIJO, UZALUD SE MOLIŠ

Vlada je odobrila 3,37 milijuna kuna za hrvatsku kapelu u Svetoj zemlji. Kaže, služit će i za promociju našeg turizma. A što je s ljudima koji od potresa nemaju krov nad glavom?
Računajte sami, jednu kuću napravimo za 200 tisuća kuna. Znate, pokušavam ne biti tamo kad ju predajemo obitelji, prejake su to emocije, suze i smijeh istodobno. Zamislite kako nekome bez krova nad glavom bude u trenutku kad mu dajete ključeve nove kuće…
Dirljive trenutke na Baniji tako nam opisuje Željko Mandić, obrtnik koji tamo gradi drvene trajne kuće stradalima u potresu.
Jednu kuću napravi u dvadeset dana, financirane su iz donacija i, izračunali smo, za 3,37 milijuna kuna napraviti ih se može još sedamnaest. Sedamnaest sigurnih krovova nad glavom obiteljima s Banije.

Toliko je, s druge strane, Vlada iz budžeta za diplomaciju odobrila za gradnju buduće hrvatske kapelice u Betlehemu. Ona će, za razliku od obnove Banije, Zagreba, i ostalih potresom zahvaćenih mjesta, biti završena već iduće godine.
Najnoviji potres prije nekoliko dana na Baniji je još 308 kuća sa žutom naljepnicom “bacio” u crvenu, više nisu za život. Nedostaje još 400 kontejnera. Sve što je sagrađeno ili nabavljeno, plaćeno je iz raznih donacija. I bolnicu u Sisku odnosno njezin dio u Petrinji obnavlja se iz donacija.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović kaže kako će stići i državna sredstva u nastavku obnove no dosad nisu. Sve što je obnovljeno, a obnovljeno je dosta, plaćeno je iz onoga što je donirano. Dio bolnice koji radi u Petrinji predviđen je za kompletnu sanaciju, i čeka radove.

  • Što znači da nije trenutak za kapelicu? Ona je dugoročna investicija, planirana prije nekoliko godina, prije pandemije i potresa. Obnova nakon potresa je jedno, ovo nešto sasvim drugo, planirano iz sredstava za diplomaciju. Život ne staje, ide dalje, odgovara nam ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na pitanje zašto betlehemska kapelica u ovome trenutku, i je li taj trošak nužan.

S jedne strane Banija, na kojoj mnoge obitelji još čekaju krov nad glavom, s druge gradnja kapelice koja će, smatra Vlada, biti ne samo vjerski objekt nego će doprinijeti i popularizaciji hrvatskog turizma.

‘Nije se sad moglo odustati, svaki je trenutak važan’
Hrvatska će se kapelica nalaziti negdje u sredini ukupno šest takvih objekata, koje će graditi i Italija i Španjolska, neke države Južne Amerie također. Od toga se sad nije moglo odustati, nastavlja ministar. Dodaje kako je svaki trenutak važan, a pitanje je li sad čas za takvu investiciju – ne stoji.
Kapelicu će, kaže, posjećivati ne samo vjernici nego turisti iz cijelog svijeta. Ili, kako je to slikovito opisao sam premijer, netko će, nakon hodočašća i posjeta hrvatskoj kapeli, iduće godine, tko zna, možda u Zadarsku županiju. Promocija vrijedna kuća za 17 obitelji.
Cijeli kompleks, unutar kojeg će biti i hrvatsko zdanje, vrijedan je pet milijuna eura. Vlada čini sve da obnovi Baniju i pomogne tamošnjem stanovništvu, zaključuje ministar. Financijska podrška Vlade gradnji Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu odgovor je na molbu samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Kako nam kaže gvardijan Tomislav Glavnik, kapelica će se prostirati na 350 četvornih metara ispod, i još toliko iznad zemlje.

  • Zadnje što su Hrvati napravili za Hrvate takvoga tipa jest kapela izgrađena na Maslinskoj gori 1937. Čitao sam komentare građana o planu gradnje kapele u Betlehemu i u najvećoj su mjeri pozitivni – kaže fra Glavnik.

Na pitanje što misli, nije li država ta sredstva trebala usmjeriti na Baniju, odgovara kako će i tamo sve biti obnovljeno.

  • I ja sam rodom iz Siska, tamo mi je kuća stradala u potresu. Obnova ide i kapela nije u kontradikciji s njom. Život nezaustavljivo ide dalje, sve će biti obnovljeno – siguran je gvardijan.

Projekt kapele je, objašnjava, star tri i pol godine, planiran prije svih nedaća koje su zadesile svijet i Hrvatsku.

Ovo je trenutak koji treba iskoristiti, dodaje. Sad stati bila bi ludost, zaključuje.

  • Razumijem ljude kojima su domovi stradali, znam koliko im je teško. Ali kad umre i otac obitelji, život se nastavlja. Ovo su dvije različite stvari. Svima nam treba puno više optimizma i vjere jednih u druge – nastavlja fra Glavnik.
    Kapela će, ističe, u Svetoj zemlji prezentirati Hrvatsku, našu povijest, kao i naše vjersko prisustvo tamo kroz stoljeća. Riječ je o mjestu kroz koje prođu tisuće hodočasnika, a kapela će možda nekog i potaknuti da se za Hrvatsku zainteresira turistički. Bit će to liturgijski prostor oplemenjen radovima suvremenih hrvatskih umjetnika, otkriva gvardijan, dodajući kako će hrvatske tvrtke napraviti oltar i klupe za kapelu, no građevinske će radove izvoditi tamošnja, lokalna poduzeća.

Završetak kapele očekuje se do kraja iduće godine, ističe fra Glavnik. Sve će ići dosta brzo, puno brže od povratka života na Baniju. Još je tristo obitelji neki dan ostalo bez kuća, nema ni kontejnera za njih. Život ide dalje? Kako za koga. (24sata.hr)