Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Istočna obala SAD-a priprema se za dolazak uragana Henri

Istočna obala SAD-a priprema se za direktan udar uragana Henri uz jake vjetrove i obilne kiše koje bi mogle izazvati olujne valove i poplave “opasne po život”, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).
Oluja jača od subote popodne s vjetrovima brzine od 120 kilometara na sat te se kreće prema sjeveru.

Na sadašnjoj putanji, Henri bi u nedjelju trebao pogoditi Long Island, New York ili južni New England, stoji u upozorenju NHC-a.

Više od 42 milijuna ljudi od subote je pod upozorenjem na uragan ili tropsku oluju. Dijelovi Long Islanda i New Havena, Connecticut, bili su pod upozorenjima na uragane i olujne valove. Ostali dijelovi New Englanda, poput Martha’s Vineyarda i Nantucketa upozoreni su na olujne valove i tropsku oluju.

  • Ova je situacija opasna po život. Osobe koje se nalaze unutar ovih područja trebale bi poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zaštitio život i imovina od nadiranja vode i mogućnosti za druge opasne uvjete, stoji u upozorenju centra.

Grad New York upozoren je na tropsku oluju, a gradonačelnik Bill de Blasio na twitteru je pozvao stanovnike da ostanu kod kuće te da koriste javni prijevoz ako moraju putovati.
Dužnosnici uprave za hitne slučajeve rekli su da bi obilne kiše i jaki vjetrovi mogli poplaviti kolnike i smanjiti vidljivost tijekom vikenda.

  • Osigurajte vanjske objekte i pobrinite se da ste na sigurnom mjestu prije početka vjetra i kiše, napisao je na twitteru njujorški povjerenik za upravljanje u izvanrednim situacijama John Scrivani.

Centar je također upozorio da bi Henri mogao doseći olujne valove od metar do metar i pol visine duž obale u New Englandu, udare vjetra od 120 kilometara na sat na više te obline kiše od osam do 15 centimetara ili čak 25 centimetara u izoliranim područjima.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo proglasio je jučer izvanredno stanje, upozorivši ljude u područjima sklonima poplavama da se razmjeste na viša područja.

Guverneri Massachusettsa Charlie Baker i Connecticuta Ned Lamont u svojim su saveznim državama aktivirali Nacionalnu gardu kako bi pomogli u mogućem spašavanju, čišćenju krhotina i jačanju javne sigurnosti. (hrt.hr)