Aktualno Gastro Magazin

Pita od borovnice i aronije

“Kada pomislite na hranu Gorskog kotara, što vam je prvo na umu? Gljive, divljač, pastrva i borovnice. Upravo ti slatki, tamni plodovi koje skrivaju naše šume su kraljica slastica goranske kuhinje. Vrlo su ukusne, aromatične i zdrave, a berući ih, zacrnite prste i zube te istešete liniju zbog hodanja šumom u potrazi za njima. Nadaleko su poznate goranske štrudle od borovnica i šumskog voća pa ako još niste, svakako ih probajte u nekom od goranskih ugostiteljskih objekata. Uz dodatak aronije, koja sve više zauzima svoje mjesto na gastro sceni, smjestila sam ih u pitu s prhkim tijestom.” – kaže, između ostalog, Vanja, autorica bloga Gorski kotao u svom novom gastro prijedlogu. Vanja nam ovaj put nudi recept za pripremu pite od borovnice i aronije.

Sastojci za pitu od borovnice i aronije:

Za tijesto:

300 g oštrog brašna
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
prstohvat soli
150 g maslaca
1 jaje
1 žlica hladne vode (po potrebi)
malo ribane limunove korice
Za nadjev:

220 g borovnice
50 g aronije
3-4 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica krušnih mrvica (možete umjesto toga staviti škrobno brašno)
Priprema:

Najprije prosijte brašno te mu dodajte obje vrste šećera i prstohvat soli. U tu smjesu naribajte hladni maslac (ili narežite na listiće). Rukama smjesu pomiješajte tako da trljate dlanovima, dobit ćete pjeskovitu smjesu. Dodajte jaje i po potrebi žlicu hladne vode te koricu limuna. Umijesite tijesto spiralnim nastavkom za tijesto.

Kada su se sastojci pomiješali, prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu te ga još malo izmijesite. Podijelite tijesto na dva dijela (veći za podlogu i manji za ukrašavanje). Tijesto oblikujte u kugle pa ih malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju te ostavite u hladnjak na barem 30 min.

Za nadjev pomiješajte voće, dodajte mu šećer i žlicu krušnih mrvica ili škrobnog brašna. Ostavite da malo omekša (ako je zaleđeno). Možete dodatno aromatizirati s malo cimeta.

Ohlađeno tijesto (onaj veći dio) razvaljajte otprilike u dmenziji kalupa (koristila sam klasični okrugli kalup za pite promjera 24 cm). Kalup namastite i malo pobrašnite pa prenesite tijesto te ga blago utisnite i uredite rubove. Izbockajte tijesto na par mjesta da se ne bi napuhivalo pri pečenju. Rasporedite nadjev po tijestu. Za ukras od drugog dijela tijesta izrežite trakice i složite po vrhu nadjeva. Malo pritisnite krajeve da se spoje s rubom tijesta.

Pitu pecite na 180 stupnjeva dok ne porumeni (nekih 40-45 min, ovisno o pećnici). Poslužite ju uz malo tučenog slatkog vrhnja ili posutu šećerom u prahu.

Dobar tek! (gorskikotao.com)