Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden pod pritiskom – traži se više vremena za provođenje evakuacije

Uz tisuće očajnih Afganistanaca i stranaca koji su nahrupili na kabulski aerodrom u nadi da će pobjeći od novih afganistanskih talibanskih vlasti, u ponedjeljak se povećao pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da produži rok evakuacije.Biden je u nedjelju upozorio da će evakuacija biti “teška i bolna” i rekao je da dosta toga još uvijek može poći krivo. Američka vojska možda će ostati duže od 31. kolovoza kako bi nadgledala evakuaciju, rekao je.

Bojazan se povećala u ponedjeljak ujutro kada je došlo do razmjene vatre između afganistanskih čuvara i nepoznatog naoružanog muškarca. Njemačke i američke snage također su bile uključene, rekla je njemačka vojska.

Britanija i Francuska su među zemljama koje su pozivale na produžetak roka. No, talibanski dužnosnik rekao je da strane sile nisu tražile produžetak, a i da jesu nove vlasti na to ne bi pristale.

“Ako SAD ili Velika Britanija budu tražili dodatno vrijeme za nastavak evakuacija – odgovor je ne. Ili će biti posljedica”, rekao je Suhail Šahin, član talibanskog izaslanstva u Dohi, glavnom gradu Katara.

Lokalni talibanski militant, koji se obraćao velikim skupinama u Kabulu, pozvao je Afganistance da ostanu u zemlji.

“Gdje je otišla naša čast? Gdje je otišlo naše dostojanstvo”, rekao je neimenovani militant. “Nećemo dopustiti Amerikancima da nastave biti ovdje. Morat će napustiti ovo mjesto. Bilo oružjem ili olovkom, borit ćemo se do posljednjeg daha.”

Uspaničeni Afganistanci i stranci danima se slijevaju na aerodrom, pokušavajući uhvatiti let za izlazak iz zemlje. Dvadeset ljudi je smrtno stradalo u kaosu, uglavnom u pucnjavi i stampedu, dok američke i međunarodne snage nastoje uvesti reda. Jedan član afganistanskih snaga je ubijen, a nekoliko je ranjeno u sukobu u ponedjeljak, objavila je američka vojska.

Viši dužnosnik State Departmenta odbacio je napise da se samo Amerikanci mogu probiti do kabulskog aerodroma, a da su drugi blokirani.

Glasnogovornik britanskog premijera rekao je da Britanija i dalje želi iz zemlje izvesti tisuće ljudi, no Britanija ne može nastaviti s evakuacijom u trenutku kad američka vojska ode. (N1)