Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dodik prekida bojkot i dolazi u Sarajevo na sastanak s Erdoganom

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u utorak da će prekinuti bojkot u državnom vrhu i krajem tjedna doći u Sarajevo na sastanak s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

  • Moram ići kao izabrani predstavnik naroda. Ići ću i na redovite sjednice (tročlanog predsjedništva) ali samo kako bih mogao glasati protiv svih odluka, izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da ne želi dati priliku hrvatskom i bošnjačkom članu Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću da “velikom lideru velike države” iznose samo svoja stajališta.

  • Očekujem da Erdogan shvati… a on je o tome i govorio, da u BiH nikoga ne favorizira, kazao je Dodik.

On očekuje i nastavak potpore Turske za autocestu koja bi Sarajevo trebala povezati s Beogradom

Dodik od početka kolovoza odbija sudjelovati na sjednicama predsjedništva i blokira donošenje odluka, jer na taj način želi izvršiti pritisak da se ukinu izmjene kaznenog zakona kojima je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u srpnju uveo sankcije za osobe koje niječu ratne zločine.

Parlament Republike Srpske je nakon Inzkova poteza obvezao dužnosnike iz tog entiteta da ne sudjeluju u radu predsjedništva, vlade i državnog parlamenta sve dok se ne ukinu izmjene zakona.

Dodik je u utorak opisao bojkot kao “prvu fazu izlaska iz BiH” i ustvrdio da su vrlo blizu tomu i Hrvati. Kada Srbi i Hrvati prestanu sudjelovati u radu tijela vlasti BiH, neće više biti ni te države, zaprijetio je Dodik.

Turski predsjednik stiže u službeni posjet u četvrtak i trebao bi ostati do subote, a mediji prenose da će biti i na vjenčanju kćeri Bakira Izetbegovića, čelnika Bošnjaka u BiH. (hrt.hr)