Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Merkel za dijalog s talibanima; Berlin će pomagati i nakon 31. kolovoza

– Kraj zračnog mosta za nekoliko dana ne smije značiti prestanak napora da se zaštite afganistanski pomagači i pomogne onim Afganistancima koji su ostali u većoj opasnosti nakon što su talibani preuzeli vlast, rekla je Merkel u njemačkom parlamentu.

– Zbog toga intenzivno radimo na svim razinama kako bismo pronašli način na koji možemo zaštititi one koji su nam pomogli, uključujući i civilnu operaciju zračne luke u Kabulu, dodala je, a prenosi agencija Reuters.

Njemačke oružane snage do sada su evakuirale više od 4.500 ljudi, od kojih su 3.700 državljani Afganistana od kojih su polovina žene i djevojčice, prema informaciji ministarstva vanjskih poslova.

Merkel je u srijedu ponovila da međunarodna zajednica mora “razgovarati s talibanima” koji su se vratili na vlast i tako pokušati očuvati stečevine koje je Zapad uspostavio u Afganistanu kada je rasporedio strane vojnike.

– Naš cilj mora biti očuvati koliko god je moguće promjena koje smo proveli u proteklih 20 godina u Afganistanu, rekla je, kako prenosi France presse.

– Međunarodna zajednica mora o tome razgovarati s talibanima, jer oni su stvarnost u Afganistanu, rekla je.

– Ta nova stvarnost gorka je no s time se moramo suočiti, poručila je.(hrt)