Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na državnoj zemlji kod Zadra otkrivena najveća plantaža marihuane u županiji


Vlasnik tvrtke za uzgoj industrijske konoplje pored iste zasadio stabljike čije razine THC-a premašuju one za industrijsku upotrebu

Ako je suditi prema zaplijeni zadarske policije proteklih dana, oko 10 hektara zemlje na području Islama Grčkog, a koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, bilo je idealno tlo za uzgoj marihuane. I to čak za više tisuća stabljika marihuane točnije njih čak 7.728!

Naime, zadarski kriminalisti stavili su lisice na ruke 58-godišnjem vlasniku tvrtke registrirane za uzgoj industrijske konoplje, a koji je državnu zemlju uzeo u zakup.

Na toj čestici je, kako su otkrili policajci tijekom detaljne istrage, lukavi poduzetnik posadio preko 20.000 stabljika konoplje. Od toga je, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zloporabe droga, na 21.000 četvornih metara zasadio 7.728 stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovni znatno premašuju kolličinu tetrahidrokanabiola odnosno THC-a koja je dozvoljena za industrijsku konoplju.

  • Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvatnje. Za sada povedenim izvidima i postupanjima policijskih službenika u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, na mjestu događaja obavljen je očevid te su za vještačenje izuzete veće količine materije. Temeljem naloga državnog odvjetništva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova iznosila preko 8 800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona – kažu iz PU zadarske.
    U konačnici je vlasnik najveće plantaže marihuane u toj županiji, kazneno prijavljen za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku.

Unatoč tome, iz zadarske policije napominju da u suradnji s tužiteljstvom po tom pitanju nastavljaju kriminalističko istraživanje.(jutarnji.hr)