Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Prije mjesec dana ukinuli su sve mjere, a brojka preminulih ne raste ni približno kao prije: Ipak, nitko se ne usudi njihovim stopama

Velika Britanija prva je na svijetu ukinula epidemiološke mjere, oslonivši se tako na visoku procijepljenost svog stanovništva.

Sve mjere Britanci su ukinuli prije mjesec dana. Iako ih ne moraju nositi, u zatvorenim prostorima u kojima su se inače nosile možete vidjeti pokojeg Britanca ili Britanku kako nose masku.

“Jedino se nose u javnom prijevozu jer stvarno kad se uđe je zagušljivo i jako je sve zgusnuto i ima smisla, ali ostalo i po dućanima nema više socijalne distance, maknuli su sve naljepnice s poda i ono još je čudno jer vidi se otisak, ali dobar je osjećaj, vidi se da stvari idu nabolje”, rekla je Josipa Kukor, Hrvatica koja živi u Britaniji za RTL Direkt.A britanska Vlada svakog tjedna izbacuje epidemiološke procjene. One pokazuju kako se stanje na Otoku poboljšalo.

Dosad je cijepljeno 87 posto Britanaca starijih od 18, iz toga izvode podatak da je cijepljenjem spriječeno 92.500 slučajeva smrti. Evo zbog čega.U siječnju ove godine imali su najviše slučajeva ikad: 67 tisuća u jednom danu, do svibnja je sve palo na tisuću dnevno, u srpnju opet rast – 39 tisuća u danu. Tada su ukinute sve mjere, a jučer je bilo 30.000 slučajeva. Usprkos cijepljenju, zaraza se, dakle, širi, ali brojka preminulih ne raste ni približno kao prije.

Na vrhuncu zaraze u siječnju u jednom su danu umrle 1824 osobe, u svibnju je bilo 12 smrtnih slučajeva dnevno, ali nakon popuštanja svih mjera dnevni broj preminulih opet raste. U ponedjeljak, primjerice, bilo ih je 174.
“Kod cijepljenih virus brzo nestaje, razdoblje u kojem mogu prenositi virus je znatno kraći”, tvrdi Petar Openshaw s Imperial Collegea u Londonu.

Širenje među necijepljenima i mladima
“Primijetili smo da se zaraza najviše širi među necijepljenima i mladima. Najviše među dobnom skupinom od 13 do 24 godine. Porast slučajeva predvode mladi”, dodao je Paul Elliot s Imperial Collegea u Londonu.

Na odluku britanskog premijera Borisa Johnsona o ukidanju svih mjera prije mjesec dana pobunilo se 1200 znanstvenika. U pismu koje potpisuje navedeni broj znanstvenika, upozoravali su da se radi o neetičnom eksperimentu te da slobodno kolanje virusa osigurava plodno tlo za pojavu sojeva otpornih na cjepiva. Iako nema pritiska javnosti da se vrate epidemiološke mjere, jasno je da nema govora o famoznom 70-postotnom imunitetu krda koje bi moglo zaustaviti koronavirus.”Za sada su proračuni negdje oko 90 ili čak iznad 90 posto kako bi se spriječilo širenje virusa u zaraženim područjima”, kazao je virusni imunolog Luka Čičin Šain.

Također, Čičin Šain smatra kako Hrvatska ne bi trebala krenuti put Britanaca – ukinuti važeće epidemiološke mjere i dopustiti sve.

“Mislim da je razumno naći jedan kompromis, da nam ne treba niti nekakav strogi lockdown niti nam treba sad odustati od svih mjera nego trebamo naći zlatnu sredinu”, tvrdi Čičin Šain.

Iako britanski eksperiment daje rezultate, nitko, barem zasad, nije toliko hrabar slijediti ga.(net.hr)